Fost consultant CIA: soluţia de scăpare a lui Edward Snowden ar putea fi închirierea unui avion privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edward Snowden nu a părăsit încă aeroportul Şeremetievo din Moscova. FOTO: Reuters
Edward Snowden nu a părăsit încă aeroportul Şeremetievo din Moscova. FOTO: Reuters

În timp ce Edward Snowden, fostul consultant al NSA, este blocat în continuare în zona de tranzit a aeroportului din Moscova, presa din Statele Unite ale Americii a început să speculeze mai multe scenarii de fugă la care ar putea apela programatorul care a divulgat informaţii secrete ale programelor americane de spionaj.

În cele din urmă şi-a găsit Snowden un refugiu? După cum spun jurnaliştii ziarului „The Washignton Post”, Venezuela poate fi portiţa de scăpare a fostului angajat al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA). Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat că este pregătit să-l primească în ţara sa pe Snowden.

Însă fugarul este în continuare blocat în zona de tranzit a aeroportului moscovit Şeremetievo. El a trimis pe 8 iulie o cerere de azil Venezuelei.

Chiar dacă atât Bolivia cât şi Nicaragua au spus că îi pot oferi azil lui Snowden, Venezuela este cea mai sigură opţiune, potrivit cotidianului american, deoarece oferta refugiului a fost făcută de un preşedinte recunoscut pentru poziţia sa anti-americană.

Săptămâna trecută, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul rus, Aleksei Puşkov, a susţinut că oferta făcută lui Snowden nu este un pericol pentru Maduro, întrucât relaţiile sale cu Statele Unite sunt deja destul de reci. Chiar dimpotrivă, ar putea fi o oportunitate pentru statul venezuelean să se afirme pe scena politicii internaţionale, opunându-se americanilor.

Mai rămâne o întrebare: cum ar trebui să ajungă Snowden pe pământ venezuelean? Nu există niciun zbor direct al unei aeronave comerciale de la Moscova în ţara din America Centrală. Astfel, Snowden ar trebui să facă mai întâi o escală în Cuba, dar asta înseamnă să traverseze spaţiul aerian al unor ţări aliate SUA.

Allen Thompson, fost consultant al CIA, a declarat pentru revista „Foreign Policy” că cea mai bună soluţie ar putea fi închirierea unui avion privat, care ar trebui să zboare „la nord de Marea Barents, apoi ar trebui să treacă prin Strâmtoarea Danemarcei (între Groenlanda şi Islanda). Avionul ar trebui să-şi continue drumul spre sud, dar să evite insula Terranova de pe coasta nord-estică a Americii de Nord şi să treacă pe lângă partea de est a Insulelor Antile.

Pe de altă parte, un detaliu important este costul la care s-ar putea ridica parcurgerea unui astfel de traseu. Cu siguranţă este o problemă suplimentară, alături de altele care îl împiedică pe Snowden să părăsească Rusia, notrează site-ul Mother Jone, citat de ziarul francez „Le Courrier International”.


Alte ştiri asemănătoare:

Statele Unite au cel puţin 16 baze de interceptare în străinătate. Una e în Brazilia

Oraşul Brasilia a găzduit una dintre cele 16 baze de spionaj prin satelit create de Statele Unite în străinătate, aceasta fiind singura din America Latină, relatează cotidianul O Globo, citând documente puse la dispoziţie de fostul consultant NSA Edward Snowden, relatează AFP.

Edward Snowden, pentru „Der Spiegel”: „Spionii NSA lucrează mână în mână cu germanii şi cu majoritatea ţărilor europene”

Ţările occidentale, care s-au arătat indignate de spionajul practicat de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) americană, cooperează de fapt cu aceasta de multă vreme, a explicat fostul consultant american Edward Snowden într-un interviu acordat cotidianului german Der Spiegel, citat de AFP.

Ministrul german de Interne: „Dacă nu vreţi să fiţi spionaţi, nu mai folosiţi Facebook şi Google“

Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich le-a sugerat celor care nu vor să le fie interceptate conversaţiile să nu mai folosească servicii precum Facebook şi Google, potrivit Associated Press.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite