Noam Chomsky: „Anexarea Crimeei de către Putin sperie liderii americani pentru că face concurenţă dominaţiei globale americane“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noam
Chomsky FOTO: Reuters
Noam Chomsky FOTO: Reuters

Lingvistul şi activistul politic american Noam Chomsky a scris pe site-ul său un articol în care analizează criza ucraineană şi implicaţiile internaţionale ale acesteia, criticând ca de obicei politica externă americană.

Noam Chomsky, cel mai important lingvist în viaţă, este totodată şi una dintre cele mai pregnante voci ale stângii americane, care a criticat deseori politica externă a Statelor Unite. Aceleaşi critici le aduce şi într-un articol publicat pe 1 mai pe site-ul său, chomsky.info, sub titlul „Politicile limitelor: Anexarea Crimeei de către Putin sperie liderii americani pentru că face concurenţă dominaţiei globale americane“.

Chomsky îşi începe articolul prin a observa că situaţia din Ucraina este atât de serioasă şi de periculoasă, încât unii comentatori o compară cu criza rachetelor din Cuba, din 1962.

Apoi, analistul face o comparaţie între războiul din Irak şi situaţia de acum: „Invazia Statelor Unite şi a Marii Britanii în Irak nu a dat ordinea mondială peste cap pentru că, deşi nu au obţinut susţinerea internaţională, agresorii nu au depăşit liniile roşii trasate de Rusia şi de China. În schimb, anexarea Crimeei de către Putin şi ambiţiile lui în Ucraina depăşesc liniile roşii americane.“ Noam Chomsky adaugă că liniile roşii americane sunt stabilite la graniţele Rusiei, aşa că orice dorinţă de expansiune a Rusiei „violează ordinea mondială şi creează crize”.

Chomsky, care a criticat întotdeauna SUA în privinţa războiului din Irak, scrie că, de fapt, anexarea Crimeei de către Putin e mult mai puţin gravă decât invazia Irakului de către SUA. Crimeea - este de părere Chomsky - e rusească din punct de vedere istoric, acolo este singurul port rusesc la apă caldă şi tot acolo e casa flotei ruseşti. În schimb, „invazia Irakului a fost o cu mult mai mare crimă”, scrie Noam Chomsky pe site-ul său.
 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite