Victor Ponta: „Ne paşte un război“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari ucraineni FOTO: Reuters
Militari ucraineni FOTO: Reuters

Aflat în vizită la Fabrica de Avioane din Craiova în această după-amiază, premierul Victor Ponta le-a spus reprezentanţilor uzinei că, „deşi ne paşte un război“, vestea bună pentru ei este că vor avea comenzi, informează Mediafax.

Situaţia din Ucraina, „care se agravează de la o zi la alta, reprezintă pentru România cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani“, a declarat, astăzi, Victor Ponta, afirmând că ţara noastră trebuie să fie cât mai bine pregătită pentru toate provocările de la graniţă. Premierul le-a spus celor de la Fabrica de Avioane din Craiova că, „deşi ne paşte un război“, vestea bună pentru ei este că vor avea comenzi.

Ponta s-a urcat la manşa unui avion IAR 99 Şoim şi i-a întrebat pe reprezentanţii uzinei ce echipamente militare poate transporta un asemenea aparat. „Vreau să fim cât de bine pregătiţi se poate pentru toate provocările de la graniţa de răsărit, vreau ca România să fie pregătită alături de aliaţii NATO să asigure cu responsabilitate siguranţa viitorului României şi în acelaşi timp vreau ca în următorul CSAT să pregătim, şi din partea guvernamentală, şi din partea celorlalte instituţii ale statului, o analiză şi o strategie referitoare la modalitatea prin care putem să protejăm identitatea şi drumul european al Republicii Moldova“, a declarat Victor Ponta.

Premierul a mai spus că situaţia din Ucraina reprezintă pentru România „cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani“. „Este o situaţie extrem de gravă ce se întâmplă acum în Ucraina. E din ce în ce mai rău în fiecare zi. Este cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani pentru România. Acum vedem că decizia de a intra în NATO, pe care până acum nu am simţit-o ca fiind un beneficiu, de data aceasta se dovedeşte că va fi o decizie corectă, iar România are capacitatea militar şi strategic de a-şi îndeplini toate obligaţiile, în primul rând faţă de populaţie, cât şi către întreaga alianţă şi vine aici şi ca o extensie a responsabilităţii noastre faţă de românii de pe malul celălalt al Prutului“, a adăugat Ponta.

Victor Ponta afirmase, la Rovinari, că România trebuie să se afle permanent, în această perioadă, „într-o stare de atenţie". Întrebat de jurnalişti, la Craiova, ce înseamnă o astfel de situaţie, premierul a explicat că a vrut să evite termeni precum alertă, care ar putea induce o stare de panică în rândul populaţiei. „Am folosit un termen nejuridic, de stare de atenţie, pentru că juridic nu vreau să vorbesc de alertă. Înseamnă că suntem în permanennţă în coordonare şi dialog permanent cu partenerii noştri americani şi europeni şi suntem tot timpul pregătiţi să avem o poziţie comună şi să ne facem partea din obligaţii care revine României în calitate de membru NATO", a mai spus premierul.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite