Masa festivă de Ziua Recunoştinţei ar putea fi cea mai scumpă din istorie pentru americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masa de Ziua Recunoştinţei FOTO SHUTTERSTOCK
Masa de Ziua Recunoştinţei FOTO SHUTTERSTOCK

Masa de Ziua Recunoştinţei ar putea fi cea mai scumpă de până acum pentru americani din pricina unor crize combinate care au dus la scăderea puterii de cumpărare, dar şi la penurii de forţă de muncă şi blocaje în lanţurile de aprovizionare.

„Aproape fiecare ingredient” al mesei festive de Ziua Recunoştinţei de la suportul de unică folosinţă pentru cuptor la cafeaua de după cină va avea un preţ mai mare în acest an, relatează New York Times citând economişti, fermieri şi comercianţi.

Sondajul anual realizat de American Farm Bureau Federation (AFBF), o asociaţie a agricultorilor, a revelat că americanii vor plăti cu 14% mai mult pentru masa festivă de Ziua Recunoştinţei din pricina unor „perturbări dramatice ale economiei şi lanţurilor de aprovizionare din SUA în ultimele 20 de luni; presiunea inflaţionistă în întreaga economie; dificultăţi în a anticipa cererea în timpul pandemiei de COVID-19 şi cererea globală ridicată pentru alimente, în special carne”, a declarat Veronica Nigh, economist principal al biroului.

„Tendinţa consumatorilor care gătesc şi mănâncă acasă mai des din cauza pandemiei a dus la creşterea cererii produselor vândute la supermarket şi la preţuri mai mari la alimente cu amănuntul în 2020 şi 2021, comparativ cu preţurile dinainte de pandemie în 2019.”

În medie, o masă de Ziua Recunoştinţei pentru 10 persoane va costa 53,31 USD sau cu 6,41 USD mai mult decât media de anul trecut de 46,90 USD.

Sondajul realizat între 26 octombrie şi 8 noiembrie a scos la iveală că un curcan de 7 kilograme costă 23.99 de dolari, mai mult cu 24% faţă de anul trecut.

Americanii sunt mai strâmtoraţi din pricina unui „lanţ de aprovizionare blocat, costuri ridicate de transport, penurie de forţă de muncă şi politici comerciale”, dar şi condiţiile de vreme şi inflaţie, scrie publicaţi americană.

„N-am mai văzut aşa ceva. Nu mă pot gândi la o soluţie, dar la final toate astea vor fi suportate de consumator”, spune Norman Brown, director de vânzări pentru cartofi dulci pentru fermă din Carolina de Nord.

Probabil că preţul curcanului va fi resimţit cel mai mult în buzunarele americanilor, fiind estimat să depăşească recordul de 1,36 de dolari pe pound (circa jumătate de kilogram”. Creşterea poate fi mare parte atribuită scumpirii porumbului cu care sunt hrănite păsările şi care a crescut mai mult decât dublu în anumite locuri între iulie 2020 şi iulie 2021.

Şi ingredientele pentru patiserii şi sosurile de merişoare la conservă sunt mai scumpe având în vedere seceta şi încetinirea producţiei fabricilor din cauza pandemiei.

Economiştii pun aceste probleme pe seama problemelor din lanţurile de aprovizionare care au dus la o creştere a cererii în contextul unor livrări scăzute a produselor anterior disponibile în cantităţi suficiente,

„Am putea să ne grăbim să ne cumpărăm un curcan dar nu e ca hărtia igienică din care nefacem stocuri cumpărând mai multă. Pe măsură ce se apropie Ziua Recunoştinţei vom vedea oameni care vor lua în calcul meniuri alternative”, spune Jeffrey Zax, profesor de economie la Universitatea din Colorado.

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite, producţia de curcan a scăzut cu 2% în acest an din cauza penuriei de muncitori şi a lipsei şoferilor de camion care să ducă curcanii pe rafturile magazinelor.

Preţul mediu al unui curcan congelat de 8 până la 16 livre a crescut de la 1,15 de dolari pe livră la 1,41, o creştere cu 22%, potrivit unui raport al USDA Turkey Market News.

„Ne-au sunat să anuleze comanda pentru că avea prea mult şi era prea scump. Nu poţi da 27 de dolari pe un curcan sub un kilogram jumătate. Este absolut ridicol”, spune Chrissie Norris, care lucrează pentru Instacart, o firmă care plăteşte pentru cumpărături pentru clienţii săi.

„Vom avea o masă foarte modestă cum n-am mai avut până acum. Este cu adevărat dificil. Trebuie să pun deoparte ban cu ban ca să pregătesc ceva special”, spune o rezidentă din Denver care a ales să nu investească într-o masă cu curcan şi în schimb să ajute cu porţii de mâncare familii strâmtorate din comunitate.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite