Martorii tragediei de la Baltimore, în stare de șoc: „Am avut același sentiment îngrozitor ca la atacurile din 11 septembrie 2001”

0
Publicat:

Radioul poliției locale din Baltimore (Maryland - SUA) a surprins trecerea de la calmul dinaintea tragediei la panica instalată odată cu prăbușirea podului Francis Scott Key, marți dimineață, după ce a fost lovit de o navă cargo.

Podul prăbușit.  FOTO Facebook BCFD Engine 5, Truck 3, Medic 10
Podul prăbușit. FOTO Facebook BCFD Engine 5, Truck 3, Medic 10

În timp ce vasul de marfă Dali, scăpat de sub control, se îndrepta spre Francis Scott Key - unul dintre cele mai aglomerate poduri din portul Baltimore - poliția locală a avut la dispoziție doar câteva clipe pentru a reacționa la un ultim apel de SOS lansat de echipajul navei, potrivit Yahoo, care citează AFP

Nava în derivă era imposibil de oprit, însă ofițerii au încercat să împiedice șoferii să se îndrepte spre ceea ce era pe cale să devină o tragedie.

„Opriți tot traficul pe Key Bridge. Se apropie o navă care tocmai și-a pierdut direcția, așa că, până când nu o controlează, trebuie să oprim tot traficul", a spus un ofițer, potrivit extraselor radio ale poliției, publicate de Broadcastify.

În inregistrare, un ofițer poate fi auzit - în timp ce colegii săi închideau autostrada - făcând referire la muncitorii care efectuau reparații pe timp de noapte pe pod - dintre care șase au fost declarați dispăruți de către autorități după dezastru.

„Dacă există o echipă acolo sus, ar fi bine să anunțați pe oricine ar fi maistrul, să vedem dacă putem să-i scoatem temporar de pe pod", a spus ofițerul, potrivit extraselor radio.  

Podul, după prăbușire. FOTO Facebook BCFD Engine 5, Truck 3, Medic 10
Podul, după prăbușire. FOTO Facebook BCFD Engine 5, Truck 3, Medic 10

A fost însă prea târziu.

„Întregul pod a căzut pur și simplu. Porniți, porniți... oricine... toată lumea. Întregul pod tocmai s-a prăbușit", se aude în următorul mesaj de panică, atunci când vasul Dali s-a izbit de structură.

Podul s-a prăbușit în râu. FOTO Facebook BCFD Engine 5, Truck 3, Medic 10
Podul s-a prăbușit în râu. FOTO Facebook BCFD Engine 5, Truck 3, Medic 10

În înregistrarea citată de AFP se mai aude un ofițer.

„Nu pot ajunge pe partea cealaltă, domnule, podul s-a prăbușit" , a  transmis acesta prin radio

Imaginile de pe camerele de supraveghere, în care se vede cum podul vechi de 47 de ani se prăbușește în apă, prinzând cargoul sub oțelul sfărâmat, sunt grăitoare.

Locuitorii din Baltimore sunt șocați 

Cei care  locuiesc în zonă au descris momentul drept „înfricoșător”.

„I-am văzut pe toți acești ofițeri de poliție și mi-au spus ce s-a întâmplat.... Îmi pare rău pentru oameni (...)  Au crezut că a fost o explozie. A fost pur și simplu oribil. Erau speriați”, a povestit, pentru SAFP, Patricia Sisk, o femeie de 82 de ani.

Deși teoria unui act terorist fost exclusă de către oficiali, Sisk a mărturisit că nu a mai avut același „sentiment înfiorător” de la atacurile din 11 septembrie 2001.

„Aceste nave intră și ies tot timpul. Și, de obicei, le aduc cu remorchere mari (...). Nu am mai văzut niciodată așa ceva”, a spus Paul Kratsas, un alt locuitor din Baltimore.

Amintim că Garda de Coastă a SUA a anunțat, în urmă cu câteva ore, suspendarea eforturilor de căutare și salvare în urma prăbușirii podului Francis Scott Key, a relatat ABC News.

Salvatorii nu au reușit să găsească șase muncitori dispăruți care au căzut de pe pod când acesta s-a prăbușit. Autoritățile locale cred că aceștia au murit.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite