Mai mulţi manifestanţi au blocat, de „Black Friday”, centre comerciale din Saint Louis şi Seattle

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi manifestanţi au reuşit vineri să închidă un centru comercial din Seattle şi Saint Louis, în plină campanie de reduceri de preţuri „Black Friday”, dorind astfel să atragă atenţia asupra tânărului de culoare ucis în orăşelul Ferguson.

Presa americană relatează că oamenii legii din Seattle au decis să oprească accesul cumpărătorilor într-un mall din oraş, după ce aproape 200 de demonstranţi s-au adunat în faţa magazinului scandând mesaje precum: „Opriţi cumpărăturile şi alăturaţi-vă mişcării”, „Fără Black Friday” sau „Vieţile oamenilor de culoare contează”.

În oraşul Saint Louis, circa o suta de manifestanţi s-au întins pe jos, prefăcându-se morţi patru minute, într-un gest care a dorit să simbolizeze cele patru ore în timpul cărora cadavrul lui Michael Brown a rămas în stradă, după ce fusese împuşcat de un poliţist alb din Ferguson.

De teama unor posibile noi violenţe, mai multe magazine au decis să rămâna închise şi sâmbătă. 

„Singura limbă pe care America o înţelege este cea a banilor”, a spus un protestatar pentru CBS News. „Dacă nu se va face justiţie, nu vom cumpăra nimic în pace”, a fost un alt mesaj al unui manifestant.

Majoritatea celor care s-au alăturat demonstraţiei s-au mobilizat prin intermediul reţelelor sociale, folosind hashtagurile  #blackoutblackfriday şi #notonedime.

În nordul Californiei, peste 10 persoane au fost arestate după ce mai mulţi protestatari care purtau tricouri cu mesajul „Vieţile negrilor contează” au blocat o staţie de tren.

De asemenea, mai mulţi oameni au fost arestaţi la New York după ce au manifestat în interiorul complexului comercial Macy's, în centrul cartierului Manhattan.

Membrii comunităţii afroamericane s-au revoltat în această săptămână după ce poliţistul Darren Wilson, cel care l-a împuşcat mortal pe adolescentul de culoare, a scapat de urmărirea penală, conform deciziei luate de Marele Juriu din Saint Louis.

„Din acest moment, o mişcare ia amploare în întreaga ţară şi în lume”, a declarat jurnalistul si activistul Kymone Freeman, la Washington.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite