Liderii Pentagonului vor fi audiaţi de Congres în legătură cu retragerea din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Statului Major american generalul Mark Milley şi secretarul apărării Lloyd Austin  FOTO EPA-EFE
Şeful Statului Major american generalul Mark Milley şi secretarul apărării Lloyd Austin  FOTO EPA-EFE

Liderii militari de vârf ai preşedintelui Joe Biden, generalul Mark Milley, şeful Statului Major, şi generalul de marină Franck McKenzie, şeful Comandamentului central, urmează să apară în faţa comisiilor care supraveghează armata americană, marţi şi miercuri, pentru a răspunde a întrebări dificile, in special din partea republicanilor, cu privire la retragerea haotică din Afganistan.

13 militari americani au murit după ce un terorist s-a detonat în mijlocul mulţimii la aeroportul din Kabul şi mai mulţi membri ai unei  familii afgane au murit, inclusiv copii, în urma unui atac cu dronă asupra unui presupus terorist ce ar fi urmat să atace în zona aeroportului.

În plus, generalul Mark Milley va fi audiat şi referitor la dezvăluirile sale despre ultimele săptămâni ale mandatului fostului preşedinte Donald Trump, în care ar fi fost nevoit să ia măsuri împotriva unor potenţiale acţiuni precipitate pe fondul tensiunilor ridicate între SUA şi China.

În urmă  cu două săptămâni, secretarul de Stat Antony Blinken s-a confruntat cu audieri similare, în cadrul cărora a luat apărarea administraţiei, relatează Reuters.

Generalul Mark Milley a devenit în administraţia Trump una din cele mai politicizate figuri din armata americană după ce a apărut într-o şedinţă foto cu fostul preşedinte american în contextul protestelor legate de moartea lui George Floyd şi, ulterior, a ieşit la iveală, în cărţi scrise de jurnalişti, că acesta a luat măsuri contra unei potenţiale lovituri de stat şi şi-a sunat omologii din China pentru a-i asigura că totul e în regulă între SUA şi China şi nu există intenţii ostile.

Milley se va afla în faţa celor mai îndârjiţi critici republicani ce vor cere explicaţii pentru potenţiale transgresări ale lanţului civil de comandă sunând în China fără a-l informa pe preşedintele Donald Trump.

În noua lor carte, „Peril”, reporterii Washington Post, Bob Woodward şi Robert Costa, au scris că Milley se temea că starea mentală a lui Trump s-a deteriorat grav în ultimele sale zile de mandat şi că a convocat o întâlnire a comandanţilor superiori pentru a le pune în vedere să nu ia ordine pentru acţiune militară, inclusiv cu arme nucleare, fără vorbi cu el în prealabil.

Republicanii, în special senatorul Marco Rubio s-au raportat la aceste dezvăluiri pentru a-l acuza pe Milley de fracturarea controlului civil al forţelor armate, hotărând că judecata militarilor era mai stabilă decât cea a comandantulul- şef. Senatorul din Florida i-a cerut lui Biden să-l concedieze pe Milley, acuzându-l că are în vedere o „scurgere trădătoare”  de informaţii către Partidul Comunist Chinez.

Potrivit dezvăluirilor din volumul „Peril, Milley a sunat de două ori în China fiind îngrijorat de faptul că Beijingul se temea de starea de spirit volatilă a lui Trump, după ce a pierdut Biroul Oval, care ar putea să-l determine să ia decizii militare în pripă.

Într-o călătorie în Europa la începutul acestei luni, Milley a spus că contactele cu omologi ai săi chinezi nu sunt nimic ieşit din comun, dar s-a angajat să vorbească despre comportamentul său în perioada postelectorală la audieri, dacă i se va cere.

„Acestea sunt apeluri de rutină pentru a discuta problemele zilei, pentru a-i linişti atât pe aliaţi, cât şi pe adversari în acest caz, pentru a asigura stabilitatea strategică", a declarat Milley mai multor reporteri care călătoreau cu el pe un avion militar, a raportat Wall Street Journal.

„Voi intra în orice detalii pe care Congresul ar vrea să le analizeze", a spus el.

În timpul furtunii iscate la Washington asupra cărţii, Biden a spus că are „mare încredere” în Milley. Dar este puţin probabil ca acest lucru să-l scutească pe general de audieri destul de inconfortabile în faţa celor mai importanţi critici ai săi, dintre care unii sunt în comisia de marţi, scrie CNN.

Senatoarea. Marsha Blackburn din Tennessee, de exemplu, a declarat că Milley, Biden, Austin, vicepreşedintele Kamala Harris şi secretarul de stat Antony Blinken şi alţii ar trebui să demisioneze sau să fie acuzaţi pentru retragerea din Afganistan. Un alt membru al comitetului pro-Trump, senatorul Josh Hawley din Missouri, care a fost printre parlamentarii care au contestat certificarea victoriei electorale a lui Biden, l-a acuzat pe Milley că a rupt lanţul de comandă.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite