Joe Biden, primul preşedinte american în funcţie care a comemorat masacrul rasist din Tulsa din 1921

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Joe Biden a devenit primul preşedinte american în funcţie care a comemorat masacrul din Tulsa din 1921, unul dintre cele mai grave incidente de violenţă rasială din SUA.

Biden a ajuns marţi în Tulsa (Oklahoma) pentru a marca 100 de ani de la atacul în care au murit 300 de afro-americani. Violenţele care au durat două zile, stârnite de un grup de albi, au fost în mare parte şterse din istorie timp de mai multe decenii. Au revenit în atenţie anul trecut, odată cu protestele privind justiţia rasială.

Pe 31 mai 1921, un grup de americani albi a distrus Greenwood din Tulsa, cartier înstărit şi locuit în mare parte de negri. Comunitatea, cunoscută ca „Black Wall Street”, era cel mai bogat cartier afro-american din SUA până când multe case şi firme au fost incendiate. Pe lângă pierderile de vieţi, mulţi oameni au fost răniţi şi au rămas fără locuinţe.

În anii care au urmat incidentului, numeroase documente oficiale au fost distruse sau pierdute, iar în şcoli nu s-a vorbit despre acel masacru.

Biden a declarat marţi, în Tulsa: „Pentru prea mult timp, povestea a ceea ce s-a întâmplat aici a fost spusă în tăcere, învăluită în întuneric. Dragi compatrioţi, aceasta nu a fost o revoltă. Acesta a fost un masacru, şi unul dintre cele mai grave din istoria noastră. Dar nu singurul”, a spus el.

După mai puţin de doi ani de la incidentele din Tulsa, o grupare de albi a distrus oraşul Rosewood, locuit de afro-americani, din zona rurală a Floridei.

„Unele nedreptăţi sunt atât de îngrozitoare, de oribile, de dureroase, încât nu pot fi îngropate, indiferent cât de mult încearcă oamenii. Vindecarea poate veni doar odată cu adevărul”, a adăugat preşedintele.

Pe 31 mai, Biden a emis o proclamaţie pentru o zi a comemorării.

Preşedintele american şi-a început vizita marţi cu un tur al Hall of Survivors, o expoziţie despre masacru organizată la Greenwood Cultural Center.

Luni, primarul oraşului, GT Bynum, a transmis scuze în numele administraţiei locale pentru incapacitatea de a proteja comunitatea. „Victimele - bărbaţi, femei, copii - maritau ceva mai bun din partea oraşului şi îmi pare rău că nu au primit”, a scris el pe Facebook.

Administraţia Biden a transmis că va remedia discriminarea rasială în piaţa imobiliară prin emiterea de noi reglementări privind practici imobiliare corecte şi reducerea inegalităţilor în procesul de evaluare a caselor. Un alt program implică majorarea cu 50%, în următorii cinci ani, a contractelor federale cu micile afaceri deţinute de minorităţi.

Pachetul de infrastructură propus de Biden include iniţiative noi care urmăresc să extindă oportunităţile economice pentru americanii minoritari.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite