Biden a spus că Trump îl incită pe Putin să atace NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele SUA a menționat că „niciun alt președinte din istoria noastră nu s-a închinat vreodată” în fața liderului rus.

Joe Biden. Foto> EPA-EFE
Joe Biden. Foto> EPA-EFE

Președintele american Joe Biden susține că predecesorul său, Donald Trump, îl incită pe președintele rus Vladimir Putin să atace Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Vorbind la Casa Albă într-un apel către concetățeni și Camera Reprezentanților SUA, în care a cerut continuarea alocării de asistență financiară importantă Ucrainei din bugetul federal al SUA cât mai curând posibil, Biden și-a exprimat opinia că „aceste îngrijorări au crescut în ultimele zile.” „Pentru că fostul președinte [al SUA] a trimis lumii un mesaj periculos, șocant și, sincer, neamerican. În urmă cu doar câteva zile, Trump i-a adresat lui Putin o invitație de a invada [teritoriile] unora dintre aliații noștri, din NATO”, – spune Biden.

Cel mai neplăcut lucru”, crede actualul lider american, „este că exact asta înseamnă el (Trump)”. Potrivit lui Biden, „niciun alt președinte din istoria noastră nu s-a închinat vreodată” în fața liderului rus. "NATO este un angajament sacru. Și Donald Trump îl privește ca pe o povară", a spus președintele SUA. „Dacă Putin atacă [orice] aliat NATO, Statele Unite vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO atâta timp cât eu sunt președinte”, a adăugat Biden.

"Am realizat unitatea NATO, am extins-o. Nu putem pleca acum. Putin pariază pe asta. Exact asta a spus acum", a spus locatarul Casei Albe, fără a preciza când exact aceste presupuse declarații ale rusului au avut loc. „Dacă nu limităm apetitul lui Putin pentru putere și control, el nu se va limita la Ucraina”, a argumentat Biden.

De asemenea, l-a înfruntat efectiv pe Trump. „Și le spun membrilor Camerei Reprezentanților, republicanilor din Camera Reprezentanților: trebuie să decideți dacă veți susține libertatea sau susțineți tirania, dacă sunteți alături de Ucraina sau de Putin, dacă suntem alături de America sau de Trump”, a remarcat Biden.

Trump reprezintă Partidul Republican al SUA și caută să se întoarcă la Casa Albă după viitoarele alegeri generale din noiembrie. Democratul Biden luptă pentru realegerea sa. Trump a vorbit pe 10 februarie la un miting de campanie în Carolina de Sud despre una dintre întâlnirile sale cu liderii țărilor NATO, când era președinte american. Potrivit acestuia, atunci unul dintre colegii săi străini l-a întrebat dacă Statele Unite sunt pregătite să apere alianța în cazul unei presupuse posibile amenințări din partea Rusiei, dacă unul dintre aliați nu plătește contribuții pentru apărarea colectivă către NATO. Trump a răspuns că nu va apăra o astfel de țară și, în plus, va încuraja Rusia să „facă tot ce vrea”. Fostul președinte nu a precizat când și unde a avut loc această conversație și nici cine a fost interlocutorul său.

Controversa pe Capitol Hill

Guvernul SUA a trimis în urmă cu aproape patru luni la Capitol Hill o cerere de alocări bugetare suplimentare în anul fiscal 2024, care a început la 1 octombrie, în primul rând pentru a ajuta Israelul și Ucraina, precum și pentru a contracara China și Rusia în regiunea Asia-Pacific. În total, ramura executivă a guvernului american condusă de Biden ar dori să primească aproximativ 106 miliarde de dolari pentru aceste scopuri.

Soarta ulterioară a cererii și a facturilor alternative rămâne neclară. O serie de republicani din Camera Reprezentanților și Senat s-au declarat în ultimele luni împotriva continuării acordării de asistență financiară Kievului. Președintele Camerei, Mike Johnson, un republican, a avertizat în mod constant cu privire la intenția sa de a lega asistența suplimentară pentru Ucraina cu înăsprirea controlului asupra graniței de sud a SUA.

Marți mai devreme, Senatul, cu sprijinul unui număr de republicani, a adoptat o versiune alternativă a proiectului de lege, care ar oferi ajutor de 95 de miliarde de dolari Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Cu toate acestea, acest pachet de lege nu include prevederi pentru înăsprirea controalelor la granița sud-americană. Între timp, Johnson a indicat pe 12 februarie că documentul pregătit în Senat nu abordează criza frontierei, „cea mai gravă problemă” cu care se confruntă Statele Unite. În plus, Johnson a numit recent versiunea proiectului de lege elaborată de senatori „deliberat de netrecut” în Camera Reprezentanților.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite