Joe Biden, despre refuzul lui Trump de a-şi recunoaşte înfrângerea: „O ruşine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden, preşedintele-ales al Statelor Unite, FOTO Getty Images / Drew Angerer
Joe Biden, preşedintele-ales al Statelor Unite, FOTO Getty Images / Drew Angerer

Preşedintele-ales al Statelor Unite, Joe Biden, a catalogat refuzul lui Donald Trump de a-şi recunoaşte înfrângerea în alegerile prezidenţiale drept „o ruşine” în cadrul primei conferinţe de presă de la anunţarea rezultatelor, susţinută marţi. Biden a ţinut să-i asigure pe americani că va continua cu procesul de tranziţie.

„Cred că e o ruşine şi cred că nu va ajuta deloc moştenirea preşedintelui. Ştiu din discuţiile pe care le-am avut până acum cu liderii altor ţări că aceştia speră ca instituţiile democratice ale Statelor Unite vor fi văzute din nou ca puternice şi rezistente. Cred că până la urmă, lucrurile vor fi clare pe 20 ianuarie, iar de acum până atunci, speranţele şi aşteptările mele sunt că poporul american înţelege că are loc o tranziţie, chiar şi acei cetăţeni care l-au votat pe preşedintele în exerciţiu”, a declarat Joe Biden. 

Preşedintele-ales al Statelor Unite a anunţat că în ciuda refuzul administraţiei Trump de a semna hârtiile necesare pentru demararea oficială a tranziţiei, echipa sa îşi va continua eforturile. Biden plănuieşte organizarea urgentă a unui grup de lucru al cărui scop va fi combaterea pandemiei de COVID-19, începerea alegerii de membri ai cabinetului şi clarificarea paşilor următori pentru extinderea programelor de îngrijire medicală şi de reducere a costurilor în sistemul medical pentru acei cetăţeni afectaţi în mod deosebit de pandemie. 

Formal, refuzul semnării actelor de începere în mod oficial a perioadei de tranziţie se traduce pentru Biden în lipsa de fonduri publice pentru finanţarea tranziţiei. Suplimentar, cei din echipa sa nu vor putea să acceseze birourile instituţilor guvernamentale şi nici să obţină autorizaţile de securitate necesare pentru începerea activităţii după data de 20 ianuarie. 

„Faptul că nu vor să-şi recunoscă înfrângerea în acest moment nu are neapărat prea multe consecinţe asupra planurilor noastre şi a lucrurilor pe care le putem face până la data de 20 ianuarie”, a mai spus fostul vice-preşedinte american. Cu toate acestea, Biden recunoaşte că există două lucruri care ar fi de ajutor: accesarea informaţiilor clasificate şi a informărilor zilnice ale preşedintelui.  

Declaraţiile lui Joe Biden vin în contextul în care Donald Trump insistă că alegerile au fost fraudate şi el este câştigătorul de drept al scrutinului prezidenţial, neaducând vreo dovadă concludentă în acest sens. Suplimentar, cu câteva excepţii notabile - precum Mitt Romney şi Susan Collins - cei mai mulţi republicani rămân de partea preşedintelui. Mike Pompeo, secretarul de stat american, a declarat că va exista un al doilea mandat al lui Trump, iar Mitch McConnell, liderul senatorilor republicani, susţine că preşedintele în exerciţiu are tot dreptul să conteste în instanţă alegerile cu dovezi că votul a fost fraudat. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite