Joe Biden a transmis oficialilor serviciilor de informaţii să nu mai fie permise „scurgerile” de informaţii referitoare la războiul din Ucraina

0
0
FOTO Arhivă / EPA-EFE
FOTO Arhivă / EPA-EFE

Preşedintele american Joe Biden le-a transmis şefilor serviciilor de informaţii să nu mai permită „scurgerea” de informaţii privind războiul din Ucraina către presă, scriu Politico şi NBC.  Cererea liderului de la Casa Albă vine în contextul în care marile site-uri de ştiri americane au relatat, folosind surse din domeniul apărării, că SUA ar fi ajutat Ucraina cu informaţii care ar fi dus la scufundarea vasului Moskva.

NBC scrie, citând doi  oficiali ai administraţiei americane, că Joe Biden a discutat vineri cu oficiali de top ai serviciilor de informaţii şi apărării şi le-a subliniat cât de importantă este munca lor. În plus, el le-a transmis că informaţiile recente apărute în presă referitoare la schimburile de informaţii dintre SUA şi Ucraina sunt contraproductive.

Într-o discuţie telefonică cu directorul CIA, William Burns, cu şefa Comunităţii de Informaţii au SUA, Avril Haines, şi cu secretarul Apărării, Lloyd Austin, mesajul preşedintelui Joe Biden a fost că asemenea dezvăluiri „ne distrag de la obiectivele noastre”, a spus unul dintre oficialii citaţi de NBC. Celălalt oficial a spus că Biden le-a transmis că aceste „scurgeri” de informaţii trebuie să înceteze.

CIA şi Directoratul Naţional de Informaţii au refuzat să se pronunţe pe subiect, iar Pentagonul şi Consiliul Naţional de Securitate nu au răspuns solicitărilor, mai precizează NBC.

Potrivit Politico, editorialistul Tom Friedman de la New York Times a relatat acelaşi lucru spunând că Joe Biden a zis: în cel mai puternic şi colorat limbaj că acest gen de discuţii libere (sursa dezvăluirilor - n.r.) sunt nesăbuite şi trebuie să se oprească imediat, înainte să ajungem la un război nedorit cu Rusia. Concluzia zguduitoare a acestor scurgeri de informaţii este aceea că ele sugerează că nu ne mai aflăm într-un război indirect cu Rusia, ci mai degrabă ne îndreptăm către un război direct - şi nimeni nu a pregătit poporul american sau Congresul pentru asta”.

SUA se tem de o escaladare a conflictului

În ultima săptămână, două ştiri ale unor publicaţii americane mari au făcut înconjurul lumii. În aceste materiale se preciza că nformaţiile oferite de Statele Unite Ucrainei au ajutat atât la scufundarea crucişătorului Moskva, cât şi la uciderea mai multor generali ruşi pe frontul din Ucraina.

Politico scrie că cele două dezvăluiri nu au fost „scurgeri coordonate” de la Casa Albă, în schimb au produs nervi atât oficialilor americani, cât şi celor europeni.

Cea mai mare temere este aceea că astfel de dezvăluiri i-ar putea furniza lui Vladimir Putin motive de a escalada conflictul, în vreme ce SUA încearcă să sprijine Ucraina fără să extindă conflictul.

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite