Joe Biden a declarat că loviturile forțelor armate americane și britanice împotriva rebelilor houthi au fost un succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joe Biden a anunţat joi, 11 ianuarie, că Statele Unite şi Regatul Unit "au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen, folosite de rebelii houthi pentru a pune în pericol libertatea navigaţiei" în Marea Roşie, notează AFP, conform Agerpres.

Joe Biden ține un discurs
Joe Biden. Foto: EPA/EFE

Preşedintele american a precizat că această operaţiune "defensivă", realizată ca răspuns la atacurile houthi asupra navelor comerciale din această zonă crucială pentru comerţul mondial, a beneficiat de "sprijinul" mai multor ţări.

Biden a avertizat, într-un comunicat, că "nu va ezita" să "ordone alte măsuri", dacă este necesar

Loviturile sunt "un răspuns direct la atacurile fără precedent ale houthi", a asigurat el, referindu-se la un total de "27 de atacuri" care au afectat "peste 50 de naţiuni" şi "au forţat peste 2.000 de nave" să-şi schimbe ruta pentru a evita zona.

Preşedintele american a reamintit că, împreună cu alte ţări, Statele Unite au emis un "avertisment fără echivoc" rebelilor săptămâna trecută şi a reamintit că miercuri Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care li se cere să înceteze atacurile lor.

Rebelii houthi, apropiaţi de Iran şi care controlează o mare parte a Yemenului, şi-au intensificat recent atacurile cu rachete şi drone în Marea Roşie, lângă strâmtoarea strategică Bab el-Mandeb, care separă Peninsula Arabică de Africa.

Și premierul britanic, Rishi Sunak, a făcut o declarație publică referitor la atacul asupra rebelilor

El declarat că atacurile americane şi britanice împotriva rebelilor houthi yemeniţi au fost "limitate, necesare şi proporţionale".

"În pofida avertismentelor repetate din partea comunităţii internaţionale, houthii au continuat să efectueze atacuri în Marea Roşie, din nou în această săptămână împotriva navelor de război britanice şi americane. Acest lucru nu poate continua (...) Prin urmare, am luat măsuri limitate, necesare şi proporţionale în legitimă apărare", a spus el într-un comunicat.

Statele Unite şi aliaţii lor au afirmat că doresc să "restabilească stabilitatea în Marea Roşie" în urma atacurilor americane şi britanice asupra rebelilor houthi din Yemen, care şi-au intensificat atacurile asupra navelor din această zonă esenţială pentru comerţul internaţional.

"Obiectivul nostru rămâne dezescaladarea tensiunilor şi restabilirea stabilităţii în Marea Roşie", se spune într-un comunicat comun care implică Statele Unite, Australia, Bahrein, Canada, Danemarca, Germania, Olanda, Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Regatul Unit.

Atacurile americane şi britanice împotriva houthiilor din Yemen au vizat radare şi infrastructură de drone şi rachete, pentru a le reduce capacităţile de a ataca nave comerciale în Marea Roşie, a declarat joi ministrul american al apărării, Lloyd Austin.

"Această operaţiune are ca scop să perturbe şi să deterioreze capacitatea houthilor de a pune în pericol marinarii şi de a ameninţa comerţul internaţional într-una dintre cele mai importante pasaje maritime din lume", a declarat şeful Pentagonului într-un comunicat.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite