Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare anticipează o scădere de 5% a comerțului mondial

0
Publicat:

Comerţul mondial ar urma să se contracte cu 5% în acest an comparativ cu anul trecut, a estimat luni Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), care a adăugat că perspectivele pentru 2024 sunt pesimiste.

foto navă de transport marfă
UNCTAD anticipează o scădere de 5% a comerțului mondial

Valoarea tuturor bunurilor şi serviciilor tranzacţionate la nivel mondial ar urma să se ridice în acest an la aproximativ 30.700 de miliarde de dolari, comparativ cu 32.200 miliarde de dolari în 2022, conform celor mai recente evaluări ale UNCTAD. În timp ce comerţul cu bunuri ar urma să se contracte cu aproape 2.000 de miliarde de dolari în 2023, sau aproximativ 8%, schimburile cu servicii ar urma să crească cu aproape 500 de miliarde de dolari sau 7%, transmite Reuters.

UNCTAD a dat vina pentru această contracţie a comerţului mondial pe performanţele slabe ale exporturilor ţărilor în curs de dezvoltare.

Comerţul mondial a înregistrat un declin pe parcursul lui 2023, influenţat în primul rând de o diminuare a cererii în ţările dezvoltate, subperformanţele economiilor din estul Asiei şi scăderea preţurilor la materii prime. Aceşti factori combinaţi au condus la o contracţie semnificativă a comerţului cu bunuri”, a informat UNCTAD.

Organismul din cadrul ONU a precizat că prognozele sale privind comerţul mondial în 2024 rămân „foarte incerte şi per ansamblu pesimiste”. „Chiar dacă anumiţi indicatori economici arată o posibilă îmbunătăţire, tensiunile geopolitice persistente, nivelurile ridicate de îndatorare şi fragilitatea economică răspândită sunt aşteptate să exercite influenţe negative asupra comerţului mondial”, a subliniat UNCTAD. 

Marile companii de transport aerian și de logistică au raportat scăderi abrupte ale volumelor de mărfuri transportate, declinul comerțului mondial exercitând o presiune descendentă asupra prețurilor de transport.

Aeroporturile, deși sunt foarte aglomerate cu turiști, înregistrează un trafic de mărfuri mai mic în comparație cu anul trecut. Toate acestea indică o scădere a economiei mondiale în perioada următoare, a declarat în luna august economistul eToro Bogdan Maioreanu.

Traficul de marfă în rețeaua europeană de aeroporturi a scăzut cu 7,1% în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, și cu 11,7% în comparație cu nivelurile anterioare pandemiei (S1 2019). Una dintre cele mai mari companii de logistică din Europa, firma germana DHL Group - Deutsche Post AG, a raportat volume mai mici și tarife de transport de marfă în scădere în T2 2023, veniturile grupului scăzând la 20,1 miliarde de euro, cu aproape 4 miliarde mai puțin decât în trimestrul similar al anului trecut. Profitul operațional de 1,7 miliarde de euro a scăzut și el în mod abrupt față de sumele record înregistrate în același trimestru din 2022 (2,3 miliarde de euro).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite