Jared Kushner, ginerele preşedintelui Donald Trump, nu mai are acces la informaţii strict secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jared Kushner, ginerele preşedintelui Statelor Unite şi consilier al acestuia, nu mai are acces la informaţii strict secrete, o decizie care vine după întârzieri repetate în procesul de verificare a trecutului său, relatează „New York Times“.

Până acum, Kushner, care este căsătorit cu Ivanka Trump, a avut acces la acest tip de informaţii în  baza unei autorizaţii temporare. Însă, la finalul procedurii de verificare, prin care trec toţi angajaţii Casei Albe, accesul lui Kushner a fost limitat doar la informaţii secrete, potrivit unor surse familiarizate cu subiectul. 

Kushner, care este însărcinat în special cu negocierile privind procesul de pace israeliano-palestinian, nu este însă singurul în această situaţie, relevă Politico.com.

Potrivit unei note interne remise vineri, toţi consilierii de cel mai înalt nivel al Casei Albe care lucrau până acum în baza unor autorizaţii temporare şi-au văzut limitat accesul la informaţii strict secrete.

Politico adaugă că, deşi potrivit declaraţiilor recente făcute de Donald Trump şeful de cabinet al Casei Albe, John Kelly, urma să ia decizia finală în acest caz, respectiva notă nu a fost semnată  de acesta din urmă.

Restrângerea accesului la informaţii a venit în contextul în care, la începutul acestei luni, administraţia de la Washington a fost zguduită de un scandal în care a fost implicat fostul secretar însărcinat cu personalul Casei Albe Rob Porter, acuzat de violenţe conjugale. Atunci s-a aflat că zeci de angajaţi ai Casei Albe lucrează în baza unor autorizaţii temporare de acces la cele mai mari secrete ale Statelor Unite.

Autorizaţia lui Kushner a fost controversată de la bun început, în contextul dezvăluirilor potrivit cărora el a ascuns mai multe bunuri şi numeroase contacte cu lideri şi oficiali străini atunci când a completat documentele pentru a obţine acest tip de permisiune, scrie News.ro, citând „The Guardian“. Printre faptele care nu au fost menţionate de Kushner se numără şi o întâlnire din decembrie 2016 cu ambasadorul rus de la acea vreme, Serghei Kislyak.

În acest timp, avocatul lui Jared Kushner, Abbe Lowell, a declarat că schimbările „nu vor afecta capacitatea acestuia de a continua activităţile foarte importante ce i-au fost repartizate de preşedinte“.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite