JO 2018: Un schior american, acuzat de colonialism cultural după ce a salvat un căţeluş dintr-o fermă canină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schiorul american Gus Kenworthy a ţinut să iasă în evidenţă la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, salvând câinii de la o fermă care îi creştea pentru a ajunge în farfuriile coreenilor. Acţiunea sa a stârnit un val de acuzaţii de colonialism cultural şi standarde duble occidentale.

Într-un tweet postat vineri, sportivul american Gus Kenworthy s-a arătat indignat de condiţiile în care sunt ţinuţi câinii la fermă şi a decis, împreună cu partenerul său de viaţă să adopte un patruped.

Kenworthy a adoptat puiul de câine dintr-un centru din Siheung, din apropierea capitalei Seoul, care este în proces de a fi închis de către organizaţia Humane Society International (HSI). Potrivit estimărilor acesteia, în Coreea de Sud există 17.000 de ferme de carne de câine, o industrie care produce anual circa două milioane de câini destinaţi abatoarelor.

„Câinii sunt prietenii noştri, nu alimente. Matt şi cu mine am fost şocaţi de vizita la una din cele 17.000 de ferme de câini din Coreea de Sud", spune Kenworthy. "Unii sunt crescuţi în condiţii inimaginabile, sunt de acord că nu este pentru mine să îmi impun idealurile în cultura coreeană (...), dar aceşti câini nu se deosebesc de animalele noastre de companie. "

"Se pot aduce argumente potrivit cărora consumul de carne de câine este parte a culturii coreene. Şi, deşi personal nu agreez acest lucru, sunt de acord că nu se cuvine să-mi impun idealurile occidentale", a notat el într-un mesaj publicat pe Instagram.

"Însă, modul în care sunt tratate aceste animale este complet inuman, iar cultura nu ar trebui să fie niciodată un ţap ispăşitor pentru cruzime", a adăugat sportivul.

Însă, în timp ce mesajul său a fost apreciat de circa 200.000 de utilizatori, alţii au criticat campania sa catalogând-o drept discriminatorie făcând comparaţia cu alte animale care sunt ucise în abatoare şi consumate în ţările occidentale.

"Acesta este neocolonialism în cea mai pură formă. Doar pentru că îţi plac câinii nu înseamnă că a mânca porci/vaci/pui etc. este mai moral. Mai ales când aceştia sunt trataţi la fel de barbar", a scris pe Twitter un utilizator.

Între timp, Kenworthy şi-a justificat campania susţinând că această problemă este mai uşor de abordat în comparaţie cu abuzul animalor. "Îmi pare rău dacă am lăsat impresia că judec poporul corean. Nu o fac. Nu vreau decât să contribui la încetarea abuzului asupra câinilor!, a explicat el pe Twitter.

Unii sportivi care participă la Jocurile Olimpice de iarnă s-au alăturat acestei cauze, iar Coreea de Sud a oferit bani proprietarilor de restaurante din apropiere de zonele de desfăşurare a competiţiilor pentru a exclude carnea de câine din meniuri.

În Asia, consumul de câini nu este interzis.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite