Institutul pentru Boli Infecţioase din SUA spune că datele furnizate de AstraZeneca privind eficacitatea vaccinului ar fi „incomplete”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

AstraZeneca ar fi oferit date incomplete privind eficacitatea vaccinului său anti-COVID-19 după testele clinice din SUA, a transmis Institutul Naţional din SUA privind Alergiile şi Bolile Infecţioase condus de Anthony Fauci, potrivit Reuters citat de Hotnews.

Institutul Naţional din SUA privind Alergiile şi Bolile Infecţioase (NIAID) a precizat într-o declaraţie de presă că Data Safety Monitoring Board (DSMB) şi-a exprimat ”îngrijorarea” arătând că este posibil ca AstraZeneca să fi inclus în concluziile testelor clinice informaţii depăşite, ceea ce înseamnă că a transmis o imagine incompletă privind eficacitatea.

NIAID este condus de expertul Anthony Fauci şi face parte din Institutul Naţional pentru Sănătate.

"Îndemnăm compania (AstraZeneca n.red) să coopereze cu DSMB pentru a revizui datele privind eficacitatea şi pentru a se asigura că oferă cele mai curate şi mai actualizate date, astfel încât acestea să fie făcute publice cât mai curând posibil”, se mai arată în declaraţie.

Autorizarea şi instrucţiunile privind utlizarea vaccinului în SUA vor fi stabilite după revizuirea din partea unor comisii consultative independente, se arată în comunicat.

Concluziile studiului clinic, desfăşurat în mare parte în SUA, au arătat că vaccinul AstraZeneca are o eficacitate de 79% în prevenţia îmbolnăvirii de COVID-19 pentru toţi voluntarii, inclusiv cei de peste 65 de ani. De asemenea, testele nu au relevat riscul dezvoltării unor tromboze.

 

Fauci, consilierul ştiinţific principal al administraţiei Biden a spus luni că studiul nu a găsit indicii privind formarea de cheaguri de sânge la participanţii studiului.

Ultimele date s-au bazat pe 141 de infecţii la  32.449 de participanţi.

Cele mai recente date ale studiilor, care încă nu au fost revizuite de cercetători independenţi, ar fi trebuit să restabilească încrederea în serul britanic după ce rezultatele unor studii anterioare de fază avansată au ridicat întrebări cu privire la soliditatea datelor, scrie Reuters.

Acesta este comunicatul integral al organismului american:

„Luni, Comitetul de monitorizare a datelor şi siguranţei (DSMB) a notificat NIAID, BARDA şi AstraZeneca că este îngrijorat de informaţiile publicate de AstraZeneca cu privire la datele iniţiale din studiul său clinic privind vaccinul Covid-19. DSMB şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că AstraZeneca ar fi putut include informaţii depăşite din studiul respectiv, care ar fi putut prezenta o imagine incompletă a datelor privind eficacitatea. Îndemnăm compania să colaboreze cu DSMB pentru a revizui datele de eficacitate şi pentru a se asigura că cele mai exacte şi actualizate date de eficacitate vor fi făcute publice cât mai repede posibil.

Autorizarea şi liniile directoare pentru utilizarea vaccinului în Statele Unite vor fi stabilite de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente şi Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, după examinarea amănunţită a datelor de către comitetele consultative independente”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite