INFOGRAFIE Preşedintele Trump aprobă „în principiu” acordul Oracle cu TikTok

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock

Preşedintele american Donald Trump a declarat că acceptă, în principiu, un acord în baza căruia operaţiunile americane ale aplicaţiei chineze TikTok, să fie preluate de Oracle şi Walmart. Dacă tranzacţia se va concretiza, TikTok va deveni o companie cu sediul în SUA, încheind negocierile care au stârnit dezbateri intense privind securitatea naţională şi viitorul internetului.

Aplicaţiile chinezeşti WeChat şi TikTok ar fi trebuit să nu mai fie disponibile pentru descărcare în SUA, de astăzi, dar măsura a fost amânată până pe 27 septembrie.. Departamentul pentru Comerţ a făcut anunţul pe 18 septembrie, îndeplinind astfel ameninţarea preşedintelui Donald Trump bazată pe raţiuni de securitate naţională.  Ordinul emis interzice companiilor Apple, Google şi altele care oferă magazine de aplicaţii să le ofere pe cele două spre descărcare pe orice platformă americană. Decizia nu afectează nicio platformă din afara SUA. WeChat - o aplicaţie cu funcţii de mesagerie, social media şi plăţi - practic s-a închis pe 20 septembrie. 

Utilizatorii TikTok nu mai pot descărca actualizări, dar mai pot utiliza aplicaţia până pe 12 noiembrie, când interdicţia devine totală. Termenul oferă proprietarului ByteDance să ajungă la un acord cu compania americană Oracle, pentru a putea continua operaţiunile în SUA. Donald Trump a afirmat în august că datele colectate de TikTok ar putea fi utilizate de spionajul Chinei. Între timp, TikTok şi compania ByteDance Ltd., care deţine aplicaţia, au cerut unei curţi de justiţie americane să blocheze decizia administraţiei Trump de a interzice aplicaţia chineză, conform Bloomberg. Iar guvernul chinez a anunţat sâmbătă că va introduce un mecanism care îi va permite să restrângă activităţile companiilor străine, o măsură văzută în mare parte ca represalii împotriva SUA, conform AFP. 

Preşedintele american Donald Trump a declarat că acceptă, în principiu, un acord în baza căruia operaţiunile americane ale aplicaţiei chineze TikTok, să fie preluate de Oracle şi Walmart. Dacă tranzacţia se va concretiza, TikTok va deveni o companie cu sediul în SUA, încheind negocierile care au stârnit dezbateri intense privind securitatea naţională şi viitorul internetului. „Le-am dat binecuvântarea mea, dacă reuşesc să facă acest lucru, e grozav, dar şi dacă nu le iese, este bine”, a declarat Trump, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Casa Albă. 

Preşedintele a declarat că acordul va duce la crearea a 25.000 de locuri de muncă, în special în Texas, adăugând că noua companie va fi numită în continuare TikTok şi „nu va avea nimic de-a face cu China”. Reuters a relatat, joi, că noua companie, numită TikTok Global, va avea majoritatea directorilor americani, un director executiv american şi un expert în securitate în consiliul de administraţie.

Trump a declarat că noua companie TikTok va fi „controlată în totalitate de Oracle şi Walmart” şi va avea sediul în Texas. Compania ar fi acceptat să facă şi o donaţie de 5 miliarde de dolari către un fond educaţional din acest stat. Aprobarea finală va veni în cazul în care acordul dintre cele trei companii se va finaliza cu succes şi după o decizie a Comitetului pentru Investiţii Străine din SUA. China mai trebuie şi ea să îşi dea acordul.

infografie tiktok noua
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite