INFOGRAFIE Noul avion-elicopter va fi în curând pe cer VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania  americană Bell Helicopter a început luna aceasta testarea unui nou aparat de zbor, aeronava cu rotoare basculante Valor V-280. Deocamdată, e vorba de teste la sol, dar primele teste de zbor sunt prevăzute pentru finele acestui an.

Valor V-280 este un hibrid între avion şi elicopter, având două elice de mari dimensiuni, montate la capătul unor aripi scurte. La decolare şi aterizare, elicele se rotesc paralel cu solul, ca la elicopter, iar aparatul de va deplasa vertical, fără a avea nevoie de o pistă. 

Odată aeronava ridicată de la sol, rotoarele basculează, până când elicele se rotesc vertical, iar aparatul se deplasează orizontal, la fel ca un avion. 

Principiul e deja aplicat la avioanele cu decolare verticală V-22 Osprey, care au arătat că această conversie elicopter-avion este posibilă, dar şi că un aparat capabil să o facă e foarte complicat şi foarte scump. 

Construind Valor V-280, Bell a simplificat lucrurile, făcând să basculeze doar elicea şi arborele său, în timp ce motorul rămâne fix.

Avionul cu decolare verticală V-22 Osprey, lansat în 1989, este vizat pentru a fi înlocuit de noul aparat de zbor. Însă obiectivul principal al Pentagonului este înlocuirea flotei de elicoptere multirol, în special UH-60 Black Hawk şi AH-64 Apache, lansate la începutul anilor '80, prin programul FVL (Future Vertical Lift). 

Bell are de înfruntat o competiţie serioasă, în cursa pentru contractul Pentagonului aflându-se şi un consorţiu constituit de Boeing şi Sikorsky, care pregăteşte prototipul SB-1 Defiant, un elicopter de mare viteză.

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite