„Houston, avem o problemă.” 97% din angajaţii NASA, trimişi în şomaj tehnic exact în ziua în care organizaţia împlineşte 55 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sandra Bullock interpretează rolul unui astronaut în filmul Gravity. FOTO: movieinsider.com
Sandra Bullock interpretează rolul unui astronaut în filmul Gravity. FOTO: movieinsider.com

Pe 1 octombrie 1958, preşedintele american Dwight Eisenhower a promulgat o lege care, cu doar câţiva ani înainte, părea un vis îndrăzneţ: înfiinţarea unei agnţii care să se ocupe exclusiv de spaţiul cosmic. De ziua ei, NASA a fost trimisă în şomaj tehnic din cauza blocajului din Congres, care nu a reuşit să adopte un proiect bugetar, iar guvernul federal a fost forţat să-şi închidă, rând pe rând, toate instituţiile. Parodiile au început să curgă.

„Congresul declară că este politica Statelor Unite ca activităţile din spaţiul cosmic trebuie să fie dedicate scopurilor paşnice şi în beneficiul întregii omeniri”, au scris autorii legii prin care a fost înfiinţată Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu (NASA). 

Tot Congresul a declarat, luni noapte, că guvernul federal american trebuie să înceteze orice activitate, iar instituţiile finanţate direct de acesta sau aflate în subordinea sa au început să se închidă treptat, unele complet, altele funcţionând doar cu personalul de bază. 

Una dintre cele mai afectate instituţii este NASA, care primeşte cea mai mare parte a fondurilor direct de la Washington. De aceea, în aceeaşi zi în care organizaţia a sărbători 55 de ani de când a început cursa către stele, 17.400 din angajaţii acesteia (97% din totalul personalului) au fost trimişi în concediu fără plată. 

Toate programele deschise publicului desfăşurate de NASA nu mai sunt acum disponibile - site-ul organizaţiei nu mai funcţionează, ci redirecţionează către portalul guvernului federal, cu mesajul că din cauza blocajului, NASA este offline. Conturile NASA de pe reţele de socializare, prin care pasionaţii puteau urmări evoluţia diverselor programe, au fost şi ele suspendate. 

NASA a fost forţată să renunţe şi la toate grupurile de experţi, consilieri, angajaţi cu jumătate de normă, păstrând doar suficient personal pentru a asigura o minimă mentenanţă şi pentru a interveni în cazul unei urgenţe. 

Parodiile şi glumele legate de situaţia NASA au început să curgă. Publicaţia online „Slate” a realizat un material video din trailerul filmului Gravity, cu Sandra Bullock şi George Clooney, în care un astronaut care întâmpină probleme grave în spaţiu încearcă să contacteze NASA, dar îi răspunde un robot care îi transmite că, din cauza blocajului, nu i se poate răspunde. 

Nici angajaţii NASA nu s-au lăsat mai prejos. „Adio, fiinţe umane. Lămuriţi-vă singure cum stau lucrurile”, a scris pe Twitter echipa care se ocupă de proiectul Voyager 2. 

„Eroare 404. Serverul nu reuşeşte să găsească membri responsabili în Congres”, a fost un mesaj transmis pe Twitter cu privire la închiderea operaţiunilor NASA. 

CITEŞTE MAI MULT

Cum vor fi afectaţi călătorii în SUA de blocarea guvernului american

Dezbaterile din Congresul american pe marginea reformei din Sănătate a blocat orice proiect de buget, iar guvernul federal american a fost obligat să-şi înceteze activitatea pentru prima dată în ultimii 17 ani. Străinii care plănuiesc să viziteze SUA în această perioadă trebuie să ţină cont de schimbările aduse de acest blocaj.

SUA au intrat în faliment tehnic

Pentru prima dată în ultimele două decenii, guvernul federal al SUA va fi închis parţial începând de marţi, după ce republicanii din Congres au respins două proiecte de lege înaintate de Camera Reprezentanţilor. Odată intrat în „faliment tehnic”, executivul american va fi obligat să facă doar plăţi de urgenţă, însă cea mai mare parte a instituţiilor de stat vor fi închise, salariile bugetarilor vor fi suspendate şi impozitele se măresc automat.

SUA vor continua să emită vize şi după blocajul statului federal

Serviciile consulare americane vor continua, într-o primă fază, să emită vize străinilor doritori să intre în Statele Unite, chiar şi după oficializarea blocajului statului federal, anunţat marţi dimineaţa, a asigurat luni Departamentul de Stat, citat de AFP.

Închiderea parţială a guvernului SUA va costa 300 de milioane de dolari pe zi

Oprirea parţială a activităţii statului federal american, după ce Congresul nu a adoptat bugetul pentru anul fiscal care a început la 1 octombrie, va cauza într-o primă perioadă pierderi de 300 milioane de dolari pe zi economiei SUA, potrivit estimărilor firmei de cercetare IHS, citate de Bloomberg.

VIDEO Primul discurs al lui Obama de la intrarea în faliment a SUA: „Congresul nu a reuşit să-şi îndeplinească datoria”

În timp ce guvernul federal se pregăteşte să fie închis, preşedintele Barack Obama a ţinut un discurs prin care s-a adresat militarilor americani. Şeful de la Casa Albă a promis că va face presiuni asupra Congresului până va fi adoptat un text comun asupra bugetului federal, ceea ce va permite reluarea activităţii în guvern şi va îndepărta incertitudinile privind plata salariilor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite