George W. Bush descrie vizita lui în România, din 2002: "A fost un moment uimitor"

0
0
George W. Bush ┼či Ion Iliescu
George W. Bush ┼či Ion Iliescu

Fostul pre┼čedinte al Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, a prezentat ├«n memorii sale, din cartea "Decision Points", vizita efectuat─â ├«n Rom├ónia, ├«n noiembrie 2002, descriind at├ót "evenimentul remarcabil" al deciziei de admitere a statului rom├ón la NATO, c├ót ┼či curiozitatea sa privind balconul de la Nicolae Ceau┼čescu a rostit ultimul discurs ├«nainte de a fi ├«nl─âturat de a putere.

Ziua de 23 noiembrie 2002 nu spune multe majorit─â┼úii bucure┼čtenilor, ├«ns─â fostul lider american o descrie ├«n memoriile sale ca fiind "ploioas─â ┼či gri". ├Än s├ómb─âta respectiv─â, ├«n urm─â cu opt ani, George W. Bush se afla ├«ntr-o vizit─â oficial─â la Bucure┼čti.

Cite┼čte ┼či: Bush, ├«n memoriile sale: Israelul mi-a cerut s─â atac Siria

"Ziua de 23 noiembrie 2002 a fost ploioas─â ┼či gri la Bucure┼čti. Cu toate acestea, zeci de mii de persoane au venit ├«n Pia┼úa Revolu┼úiei pentru a marca decizia de admitere a Rom├óniei ├«n NATO, un eveniment remarcabil pentru o ┼úar─â care, cu doar 15 ani ├«nainte, era un stat-satelit al URSS ┼či un membru al Pactului de la Var┼čovia. C├ónd m─â apropiam de scen─â, am observat un balcon care era luminat. ┬źCe este?┬╗, am ├«ntrebat. Mi s-a spus c─â era locul ├«n care Nicolae Ceau┼čescu, dictatorul comunist al Rom├óniei, rostise ultimul discurs ├«nainte de a fi ├«nl─âturat de la putere ├«n 1989", a notat fostul pre┼čedinte al Statelor Unite, ├«n cartea sa.

"├Än momentul ├«n care pre┼čedintele Ion Iliescu m─â prezenta, ploaia s-a oprit ┼či a ap─ârut un curcubeu foarte clar. S-a ├«ntins pe cer p├ón─â ├«n spatele balconului care era luminat ca memorial al libert─â┼úii. A fost un moment uimitor, iar eu am ┼čoptit: ┬źAst─âzi, Dumnezeu ne z├ómbe┼čte┬╗", a scris George Bush.

Fostul lider de la Casa Albă a punctat importanţa deciziei de admitere a României la NATO, amintind că ţara noastră "nu a fost singura tânără democraţie care sărbătorea în acea zi".

"Am votat ├«n numele Americii pentru includerea ├«n NATO ┼či a Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei ┼či Sloveniei. Am considerat extinderea NATO drept un instrument puternic pentru progresul ├«n materie de libertate. Dat fiind c─â NATO le cere statelor s─â ├«ntruneasc─â standarde ridicate de transparen┼ú─â la nivel economic ┼či politic, posibilitatea ader─ârii are rolul de stimulare a reformelor", a notat George Bush.

Cartea "Decision Points", care are 497 de pagini ┼či con┼úine memoriile lui George W. Bush, a fost lansat─â mar┼úi, informeaz─â Mediafax.

Prima decizie important─â pe care Bush o men┼úioneaz─â ├«n memorii este cea luat─â la v├órsta de 40 de ani, de a renun┼úa la alcool. Alte decizii pe care le aminte┼čte sunt trimiterea trupelor americane ├«n Irak ┼či alocarea unor importante resurse sectorului financiar ├«n 2008.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite