FOTO VIDEO Un august în flăcări: California e pârjolită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendii California FOTO AFP

Statele Unite traversează o perioadă cu fenomene meteorologice extreme, fiind cuprinse de incendii puternice, valuri de căldură şi inundaţii soldate cu morţi şi evacuări masive.

Sezonul incendiilor face ravagii în special în statul american California, unde mercurul termometrele depăşeşte 40 de grade Celsius şi vântul bate cu intensitate. În aceste condiţii, zeci de incendii au izbucnit în ultimele săptămâni, iar cel mai recent se propagă foarte rapid şi a alungat deja peste 80.000 de oameni din propriile case.

„Bluecut“ reprezintă „o ameninţare pentru oameni, traficul feroviar şi locuinţele din împrejurimi“, potrivit unui avertizări a site-ului specializat în incendii Inciweb.

„Bluecat“ a izbucnit marţi dimineaţă în comitatul San Bernardino, la 100 de kilometri est de Los Angeles şi se extinde foarte rapid, cuprinzând în 24 de ore de la declanşare peste 7.200 de hectare. Confruntate cu această situaţie, autorităţile locale au fost nevoite să instituie stare de urgenţă şi să ordone evacuarea a 82.600 de persoane.

Acest incendiu a cuprins şi o zonă de tufişuri şi arbuşti din apropierea autostrăzii interstatale 15, care reprezintă principala legătură dintre Los Angeles şi Las Vegas, iar autorităţile au fost determinate să oprească accesul la un tronson al autostrăzii.

În total, 1.250 de pompieri luptă cu flăcările, dar acestea sunt dificil de controlat şi ameninţă acum 35.000 de imobile.

Incendii California FOTO AFP

FOTO AFP

Între timp, pompierii depun eforturi să stingă un alt incendiu de vegetaţie, numit „Clayton“, care a izbucnit la 160 de kilometri nord de San Francisco. Acesta a distrus până acum 1.600 de hectare şi 175 de case, forţând de asemenea evacuarea a sute de persoane.

Incendii California FOTO AFP

FOTO AFP

Incendiul continuă să se îndrepte „agresiv“ către nord, iar locuitorii sunt obligaţi să-şi părăsească locuinţele pe măsură de ce se apropie flăcările.

Această regiune a fost deja dur afectată anul trecut de  „Valley Fire“, un incendiu uriaş soldat cu patru morţi şi care a distrus aproximativ 1.300 de locuinţe şi a devastat aproximativ 31.000 de hectare de vegetaţie.

Un alt incendiu, Chimney Fire, cuprinde o regiune vicitolă din centrul Californiei, distrugând până acum 12 locuinţe şi afectând 2.800 de hectare. Acest incendiu, care a izbucnit sâmbătă, este controlat în proporţie de 20%.

În total, 20 de incendii au loc acum în Statele Unite, dintre care şase în California, iar peste 121.000 de hectare de vegetaţie au fost arse de flăcări în acest an. În paralel, inundaţiile „fără precedent“ din Louisiana au lăsat în urmă şapte morţi, în vreme ce 30.000 de persoane au fost salvate din calea apelor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite