FOTO VIDEO Alegeri în SUA / Mitt Romney şi-a anunţat candidatura. „La naiba, suntem republicani!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Convenţia Naţională a Partidului Democrat a avut loc la finele lui august, în oraşul Tampa FOTO: Reuters
Convenţia Naţională a Partidului Democrat a avut loc la finele lui august, în oraşul Tampa FOTO: Reuters

Republicanii au demarat, oficial, campania electorală premergătoare alegerilor prezidenţiale din noiembrie şi au anunţat candidatura lui Mitt Romney, la Convenţia Partidului din oraşul Tampa (Florida), unde printre simpatizaţi s-au numărat şi fostul rival al lui Obama din 2008, senatorul John McCain, dar şi fostul secretat de stat Condoleezza Rice.

Oraşul Tampa din Florida găzduieşte, la finele lunii august, Convenţia Naţională a Partidului Republican, unde s-au adunat peste 4.300 de membri şi susţinători ai partidului pentru a numi candidatul oficial la alegerile prezidenţiale programate pentru 6 noiembrie.

Convenţia Naţională a Partidului Republican din SUA a marcat lansarea oficială a campaniei electorale premergătoare scrutinului prezidenţial din luna noiembrie, Mitt Romney câştigând candidatura republicanilor.

Fostul om de afaceri şi fostul guvernator al statului federal Massachusetts, Mitt Romney, a obţinut pragul necesar de voturi de la cei 1.144 de delegaţi din 2.286 câţi participă la Convenţie, statul New Jersey fiind cel datorită căruia a fost depăşit acest prag, cu toate că numirea lui era, oricum, garantată din cauza lipsei altor adversari.

Paul Ryan, în febra acuzaţiilor

Tot în cadrul Covenţiei de la Tampa Bay Forum, congresmanul Paul Ryan (42 de ani) a acceptat nominalizarea oficială pentru funcţia de vicepreşedinte, care se va materializa dacă Romney obţine majoritatea voturilor americanilor la scrutinul din noiembrie şi se instalează la Biroul Oval de la Casa Albă.

Paul Ryan nu a ezitat să critice actuala administraţie de la Casa Albă pe care a descris-o ca fiind „în derivă”. Totodată, el este de părere că guvernarea democraţilor lui Barack Obama „supravieţuieşte datorită unor slogane obosite şi că se agaţă de un moment care a trecut deja”.

Nominalizarea lui Ryan pentru funcţia de vicepreşedinte este un pariu mare pentru candidatul prezidenţial Mitt Romney, dată fiind poziţia lui Paul Ryan de preşedinte al Comitetului de Buget şi conceperea controversatului buget care ar reduce programul de îngrijire Medicare, pe care se bazează aproximativ 50 de milioane de americani în vârstă şi a cărui continuare este puternic susţinută de tabăra democrată a lui Obama.

De altfel, acesta este un subiect sensibil în baza căruia membrii Partidului Republican au evidenţiat numeroase greşeli ale oponenţilor lor de pe scena politică. Deşi Ryan l-a criticat pe preşedintele în funcţie că a redus fondurile programului Medicare cu este 700 de miliarde de dolari, şi el a înaintat o sumă similară pentru diminuarea rezervei.

Potrivit publicaţiei „The Washington Post”, în momentul de faţă discursul republicanilor trebuie să se canalizeze pe soluţii de dezvoltare economică şi nu pe critici aduse administraţiei Obama.

Cuvinte alese cu atenţie

O prezenţă care suscitat mult interes la Convenţie a fost cea a fostului secretar de stat din timpul administraţiei Bush, Condoleezza Rice, care s-a dovedit a fi unul dintre principalii susţinători ai lui Romney pe probleme de afaceri externe. În discursul ei de la Tampa Bay Forum, ea a atras atenţia că „întrebarea momentului este «Unde se află America acum?»”. Condoleezza Rice a declarat că SUA şi-au pierdut rolul de lider în lume.

Fostul secretar de stat a spus că starea de bine a naţiunii depinde de relaţiile pe care le are cu partenerii externi. „Mitt Romney şi Paul Ryan înţeleg această realitate. Ei ştiu ce trebuie făcut. Prietenii şi aliaţii noştri trebuie să poată avea încredere în noi. De la Israel, la Polonia, la Filipine şi la Columbia, toţi trebuie să ştie că suntem consecvenţi, determinaţi şi vrednici de încredere. Nici adversarii noştri nu trebuie să se îndoiască de acest lucru – de faptul că păstrarea păcii se face prin forţă. Avantajul nostru tehnologic şi capacităţile noastre militare vor fi în siguranţă în mâinile lui Mitt Romney şi ale lui Paul Ryan”, a declarat Condoleezza Rice.

Fostul secretar de stat a avut însă grijă să nu rostească, în cuvântarea sa, numele lui Obama şi nici nu a criticat în mod explicit politicile sale. Pe de altă parte, înainte de discursul oficial, Condoleezza Rice a criticat, miercuri, poziţia luată de Casa Albă faţă de conflictul din Siria şi l-a acuzat pe preşedintele în funcţie că este evaziv şi că opreşte ecourile vocilor americanilor, informează CBS News.

McCain, în asentimentul lui Rice

Senatorul republican John McCain, fostul rival al lui Obama la alegerile din 2008, a fost o altă prezenţă care a vorbit despre problemele de politică internaţională şi despre îndepărtarea Statelor Unite de la tradiţia leadershipului global.

„Am permis problemelor pe care le avem de înfruntat, atât acasă, cât şi peste hotare, să se agraveze şi să devină mai greu de soluţionat”, a declarat senatorul John McCain. El l-a criticat pe Obama pentru tăierile din domeniul apărării şi l-a acuzat că a tras de timp în ceea ce priveşte retragerea trupelor americane din Afganistan. Totodată, McCain a condamnat lipsa de implicare militară a SUA în conflictul din Siria.

„La naiba! Suntem republicani!”

În rândul celor care au luat cuvântul la Convenţia Naţională a Partidului Republican s-au numărat şi personaje mai spumoase, precum guvernatorul statului New Mexico, Susana Martinez, care este prima persoană de origine latino-americană ce deţine o funcţie similară în SUA.

Deşi a fost crescută ca democrată, ea a explicat că migraţia către Partidul Republican a avut loc în urma unui prânz pe care l-a luat alături de soţul ei, Chuck, şi de doi reprezentanţi ai partidului adversar, pe vremea respectivă.

„Ştiam că urmăresc, de fapt, să mă tragă de partea lor. Dar discuţia nu a fost purtată în acest sens, ci pur şi simplu s-a vorbit despre probleme. Nu i-am auzit rostind cuvintele «republican», «democrat», «conservator», «liberal». Ne-am axat doar pe problemele sistemului social şi pe cea a mărimii guvernului. Când am plecat de la prânz, i-am spus soţului: «La naiba! Suntem republicani»”, a povestit Susana Martinez.

Scopul discursului guvernatorului de origine latină al statului New Mexico a fost acela de a atrage cât mai mulţi imigranţi cu drept de vot de partea lui Mitt Romney şi a lui Paul Ryan.

Săptămâna viitoare, în perioada 4-6 septembrie va avea loc Convenţia Naţională a Partidului Democrat, în oraşul Charlotte, din Carolina de Nord, unde preşedintele Barack Obama, candidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie, şi susţinătorii săi vor avea ocazia să răspundă la criticile aduse de republicani.

Poliţia din Tampa: Surprinzător de puţine proteste

Convenţia Naţională a Partidului Republican din Tampa a reprezentat şi o oportunitate pentru oamenii nemulţumiţi de condiţiile de trai şi de serviciile oferite de stat să protesteze. Însă bilanţul poliţiei arată că numărul manifestanţilor a fost mic, comparativ cu cel la care se aşteptau.

Şeful Poliţiei din Tampa, Jane Castor, a declarat pentru „The Huffington Post”: „Am fost surprinşi de numărul mic de protestatari. Erau programate multe manifestaţii la care ar fi trebuit să participe mulţi oameni, dar nu s-au materializat. Mai întâi, am dat vina pe vreme (referindu-se la uraganul Isaac care a lovit sud-estul SUA, n.r.) dar, după ce s-a ameliorat, am observat că tot nu vin protestatarii. Nu ştiu care este motivul”.
„Ne aşteptam să se adune 10.000 chiar 15.000 de oameni, dar au fost în total cel mult 2.000-3.000”, a adăugat şeful poliţiei, Jane Castor. Puţinele manifestaţii s-au desfăşurat paşnic, fără incidente.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite