Fost consilier de securitate american, despre atacurile teroriste din Afganistan şi ce ar trebui să facă Biden: „Ce am văzut azi este abia începutul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

H.R. McMaster, fost consilier în materie de securitate naţională în administraţia Trump, e de părere că atacurile teroriste de joi, soldate cu cel puţin 13 morţi în rândul soldaţilor americani şi peste 100 de afgani, inclusiv talibani, „sunt doar începutul” şi că preşedintele american ar trebui să pornească un război împotriva reţelelor jihadiste prezente în ţările din Asia Centrală.

Într-un interviu pentru „Yahoo News”, H.R. McMaster califică negocierile fostului preşedinte american Donald Trump cu talibanii în vederea retragerii trupelor americane din Afganistan „acord de capitulare”, criticând totodată termenul-limită de 31 august împus de actualul preşedinte.

El a spus că „e timpul pentru o schimbare de direcţie” în care Biden să renunţe la retragerea militarilor americani, să extindă perimetrul de siguranţă din jurul aeroportului şi să creeze zone de siguranţă pentru civili pe teritoriul ţării sau chiar să înceapă să discute cu rezistenţa anti-talibană organizată de diferite grupări în nordul Afganistanului.

Fostul consilier în materie de securitate pentru administraţia precedentă lansează şi o ipoteză privind autorii atacurilor (la momentul interviului nu exista o revendicare a atentatelor de lăngă aeroportul din Kabul unde se aflau mii de civili, personal american şi luptători talibani care asigurau securitatea în afara porţilor) şi anume că teroriştii-sinucigaşi ISIS-K ar fi fost de fapt doar nişte intermediari, atacurile venind de fapt de la reţeaua Haqqani, o organizaţie teroristă apropiată de Al-Qaeda şi legată de insurgenţii talibani.

„N-aş fi deloc surprins - de fapt, suprinzător ar fi să nu fie aşa”, a spus acesta motivând că scopul atecurilor teroriste ar fi fost o umilire a americanilor pe drumul lor de ieşire din Afganistan.

„Va trebui să facem faţă şirului ororilor anunţate şi abătute asupra poporului afgan. Ce vom face noi? Ne va păsa câtuşi de puţin? ...Ce a făcut (acordul de retragere) în privinţa legitimităţii guvernului afgan? Şi ce am făcut noi mai apoi? I-am determinat să elibereze 5.000 de prizonieri - pentru nimic. 

Trebuie să ne dublăm eforturile contrateroriste în toată regiunea, să colaborăm cu statele din Asia Centrală în domeniul contrainformaţiilor şi să pornin o vânătoare agresivă a acestor grupări, implicând nu doar armata, ci şi forţele de aplicare a legii, să apelăm şi la sancţiuni economice, astfel încât să le tăiem sursele de susţinere. Nu trebuie să lăsăm îndoială asupra faptului că nu tolerăm promovări ale recunoaşterii puterii talibane din partea liderilor americani”.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite