Evangheliștii din presa creștină propovăduiesc un mesaj mesianic: „Dumnezeu ni l-a dat pe Trump”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mass-media creștine includ mii de podcast-uri religioase, emisiuni radio, televiziune prin cablu și platforme de streaming, cu o audiență lunară combinată de peste 140 de milioane de americani.

Coaliția ”Evangheliștii pentru Trump” FOTO: facebook
Coaliția ”Evangheliștii pentru Trump” FOTO: facebook

"Aceasta este cu adevărat o bătălie între bine și rău", spune teleevanghelistul Hank Kunneman despre multitudinea de acuzații penale cu care se confruntă Donald Trump. "Există ceva la președintele Trump de care inamicul se teme: Se numește ungerea", potrivit reuters.com.

Pastorul din Nebraska, care vara trecută a vorbit la emisiunea de știri prin cablu "FlashPoint", se numără printre mai multe voci din mass-media creștine care insistă asupra unui mesaj de proporții biblice: Cursa prezidențială din 2024 este o luptă pentru sufletul Americii, iar un Trump persecutat are protecția lui Dumnezeu.

"Ei încearcă doar să-l falimenteze. Încearcă să îi ia tot ce are. Încearcă să îl bage în închisoare", a declarat în octombrie, în cadrul emisiunii "The Jim Bakker Show", o emisiune zilnică de o oră care se concentrează pe știri și revelații despre vremurile de sfârșit pe care spune că le trăim, Lance Wallnau, autor, personalitate media și profet autoproclamat.

"Mâna lui Dumnezeu este asupra lui și nu poate fi oprit".

Atât la alegerile din 2016, cât și la cele din 2020, alegătorii evanghelici l-au susținut cu fermitate pe Trump, în ciuda afirmațiilor de adulter și comportament sexual nepotrivit, pe care acesta le-a negat. În condițiile în care Trump se confruntă acum cu zeci de acuzații penale în timp ce încearcă să obțină un al doilea mandat, unele mass-media creștine îi consolidează sprijinul prezentându-l ca pe un instrument al voinței lui Dumnezeu care se confruntă cu persecuția dușmanilor săi.

Deși persoanele care fac aceste afirmații se află în mare parte în afara curentului principal din mass-media creștină, ele au acumulat un număr semnificativ de adepți online, iar mesajele lor reverberează în emisiuni radio, televiziune prin cablu și platforme de streaming care ajung la milioane de americani în fiecare zi.

Afirmațiile potrivit cărora Trump beneficiază de ajutor divin prezintă un contrapunct strident față de opiniile exprimate de criticii săi, care îl denunță ca fiind un escroc imoral hotărât să demonteze democrația și subliniază retorica sa incendiară cu privire la imigranții aflați ilegal în țară și la opozanții pe care a amenințat că îi va urmări în justiție.

Printre nenumăratele probleme juridice ale fostului președinte se numără acuzații de abuz sexual și șicane financiare. În luna mai, un juriu a decis că Trump trebuie să plătească daune de 5 milioane de dolari pentru că a abuzat sexual de o scriitoare de revistă în anii 1990 și apoi a catalogat-o drept mincinoasă. De asemenea, el se confruntă cu un proces penal pentru acuzațiile că a acoperit plățile de bani pentru tăcere către o vedetă porno. El a negat că ar fi greșit în ambele cazuri.

Avalanșa de acțiuni în justiție a servit, în general, mai degrabă la creșterea susținerii lui Trump în rândul republicanilor decât la diminuarea acesteia, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos din iulie.

Cei aproximativ 80 de milioane de americani care se descriu ca fiind protestanți născuți din nou sau evanghelici - aproximativ un sfert din populație - au constituit fundamentul ascensiunii sale meteorice, iar nivelul lor de participare la vot în noiembrie s-ar putea dovedi critic într-o competiție strânsă împotriva rivalului democrat Joe Biden.

Interviurile realizate de Reuters cu 10 experți în domeniul acțiunilor de informare politică bazate pe credință, științe politice, mass-media și religie au conturat contururile unui spațiu mediatic creștin care îl sprijină în general pe Trump și politicile sale, deși oferă opinii diferite cu privire la orice misiune religioasă pe care ar putea să o aibă și subliniază o schimbare a mesajelor la periferie în perioada premergătoare acestor alegeri.

Mulți creștini conservatori s-au bazat mult timp pe mass-media creștină pentru a susține cauze politice legate de credința lor, precum anticomunismul și anti-avort.

Dar ceea ce este nou în acest ciclu electoral este sprijinul fără rezerve pentru Trump și frecvența cu care este descris ca fiind liderul "ales de Dumnezeu", a declarat Brian Calfano, profesor de științe politice și jurnalism la Universitatea din Cincinnati, care a cercetat proliferarea preoților cunoscători de media care îl susțin pe Trump.

"Înainte de Trump, a existat o anumită închinare la eroi pentru politicienii favorizați, dar cauzele filosofice sau ideologice mai mari au primit o atenție mai mare."

Limbajul care îl prezintă pe Trump în termeni mesianici ajută la energizarea bazei sale, a declarat Paul Djupe, un politolog de la Universitatea Denison, specializat în religie și politică.

Wallnau și Kunneman nu au răspuns la solicitările Reuters de a comenta pentru acest articol, în timp ce reprezentanții gazdei FlashPoint, Gene Bailey, și ai lui Bakker au refuzat să comenteze. Campania lui Trump nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

PROFEȚI AUTOPROCLAMAȚI

Mass-media creștină include mii de podcast-uri religioase, emisiuni radio, televiziune prin cablu și platforme de streaming, cu o audiență lunară combinată de peste 140 de milioane de americani, potrivit asociației National Religious Broadcasters (NRB).

Emisiuni precum FlashPoint și emisiunea lui Bakker sunt comparativ de nișă.

FlashPoint, de exemplu, atrage o audiență medie lunară de aproximativ 11.000 de gospodării, potrivit datelor Comscore, în timp ce Victory Channel, pe care apare, are peste un milion de urmăritori pe YouTube și Facebook împreună. Trump a participat la șase interviuri cu FlashPoint între 2021 și 2023.

Mulți predicatori își desfășoară propria meserie și au audiențe online semnificative. De exemplu, Wallnau are propriul său podcast și peste 1,3 milioane de adepți pe rețelele de socializare. Kunneman, un alt profet autointitulat, are aproape 250.000.

Mulți alegători creștini îi atribuie lui Trump o serie de victorii politice, inclusiv decizia Curții Supreme a SUA din 2022 de a anula dreptul constituțional la avort, după ce a numit trei judecători conservatori în instanță, plus mutarea ambasadei SUA din Israel la Ierusalim.

"Există o mulțime de alegători creștini conservatori evanghelici care au unele probleme cu unele aspecte ale personalității sale, dar când se uită la politicile sale, la ceea ce a făcut, juxtapuse la ceea ce avem și la ceea ce propun cei din partea cealaltă, este o chestie de netăgăduit", a declarat Tony Perkins, președintele grupului de apărare evanghelică Family Research Council.

Emisiunea sa "Washington Watch with Tony Perkins" este difuzată în fiecare zi a săptămânii pe aproximativ 100 de posturi de televiziune creștine, pe diverse canale de streaming și pe 800 de posturi de radio și atrage o audiență medie lunară de aproximativ 5.000 de gospodării la televiziunea prin cablu, potrivit Comscore.

În timp ce Perkins, o voce mai răspândită în mass-media creștină, se ferește de orice mesaj mesianic, fostul deputat din Louisiana a declarat în emisiunea sa din decembrie că eforturile de a-l scoate pe Trump de pe buletinul de vot pentru alegerile primare republicane fac parte dintr-o "bătălie între bine și rău".

"Veți auzi faptul că noi credem că Dumnezeu cheamă oamenii în diferite domenii ale vieții, inclusiv în domeniul politic", a declarat Perkins într-un interviu pentru Reuters.

O mare parte din conținutul despre Trump din mass-media creștină îl privește pe fostul președinte prin prisma Bibliei, a adăugat el, făcând, de exemplu, o paralelă între el și Cyrus cel Mare, conducătorul păgân din secolul al VI-lea î.Hr. care i-a eliberat pe evrei din captivitatea babiloniană și a consacrat libertatea religioasă.

La Trinity Broadcasting Network, un post de televiziune creștin care ajunge la peste 100 de milioane de gospodării din SUA, fostul guvernator al statului Arkansas, prezentator TV și ministru baptist Mike Huckabee spune că Trump ar trebui judecat după faptele sale.

"El s-a dovedit a fi cel mai pro-viață președinte din istoria Americii, nu doar prin ceea ce a spus, ci și prin ceea ce a făcut", a declarat Huckabee în decembrie.

Huckabee și Trinity Broadcasting Network nu au răspuns la solicitările de comentarii.

”DUMNEZEU NI L-A DAT PE TRUMP”

Este dificil să se facă o socoteală exactă cu privire la cât de mult din mass-media creștină este în mod explicit pro-Trump, deoarece, la fel ca alte aspecte ale industriei mediatice fragmentate, aceasta a luat amploare în ultimii ani la televizor, radio, podcast-uri și social media.

Președintele NRB, Troy Miller, a declarat că mass-media creștină a devenit tot mai orientată spre politică, deși programele politice reprezintă încă mai puțin de 3% din conținutul general.

Cu toate acestea, a adăugat el, umple un vid pentru evanghelicii conservatori care simt că mediatizarea mainstream nu reflectă valorile lor și nici nu acoperă în mod corect un candidat care, în ochii lor, îi înțelege pe ei și problemele care îi interesează.

"Programezi pentru publicul tău, așa că Trump va fi o parte importantă a acestui lucru", a spus el într-un interviu.

Miller a spus că opinia potrivit căreia Trump a fost uns de Dumnezeu reflectă marginile presei creștine, dar că noțiunea de război spiritual care se desfășoară în SUA este mai răspândită.

Trump însuși s-a aplecat asupra acestei bătălii.

Într-un discurs ținut luna trecută la o conferință a NRB, Trump a promis să apere creștinismul și i-a îndemnat pe creștini să voteze pentru el la alegerile din 5 noiembrie, o competiție pe care a descris-o în termeni religioși și a comparat-o cu marile bătălii din al Doilea Război Mondial.

"Știu că pentru a obține victoria în această luptă, la fel ca în bătăliile din trecut, avem încă nevoie de mâna Domnului nostru și de harul lui Dumnezeu Atotputernic", a spus el în aplauzele celor prezenți.

Fostul președinte a început unele mitinguri cu un videoclip mesianic realizat de persoane influente pe rețelele de socializare, care se deschide cu replica: "Nu este vorba despre o luptă, ci despre o luptă de succes:   Am nevoie de un îngrijitor, așa că Dumnezeu ni l-a dat pe Trump".

De asemenea, a distribuit pe aplicația de socializare Truth Social media o schiță cu el însuși în instanță, așezat lângă ceea ce pare a fi o reprezentare a lui Iisus Hristos.

Deasupra desenului este scris: "Nimeni nu ar fi putut ajunge atât de departe de unul singur".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite