SUA. Cum se plantează seminţele violenţei politice în biserici: legăturile dintre fanatismul MAGA şi teoriile conspiraţioniste despre salvarea naţiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

O serie de conferinţe ale extremei dreapta politice au loc în principal în biserici creştine din America ca un mod de a conecta credinţele religioase şi profeţiile despre lideri chemaţi în fruntea SUA cu vederile conspiraţioniste despre alegerile fraudate din 2020, statul paralel şi pandemia de COVID-19. Este o combinaţie periculoasă, atrage atenţia David French în „The Dispatch”.

„Dacă te implici în fraudarea unui scrutin, atunci meriţi spânzurătoarea. Uneori vechile mijloace sunt cele mai eficiente”, a spus un participant la un eveniment recent organizat de gruparea „FEC United” (de las credinţă, educaţie şi comerţ) la biserica „Rock” din Castle Rock, Colorado.

Printre invitaţii de seamă s-a numărat şi John Eastman, directorul fondator al unei firme de avocatură afiliată centrului de reflecţie conservator Claremont Institute şi avocatul implicat în eforturile legale ale fostului preşedinte american Donald Trump de invalidare a rezultatelor alegerilor din 2020.

Promotorii extremei drepte politice americane, între care fostul consilier de securitate naţională a lui Donald Trump, Michael Flynn, fac turul ţării în spectacole-conferinţă precum „ReAwaken America”, organizate de Clay Clark, şi care, potrivit site-ului iniţiativei, au misiunea de a apela la ajutorul lui Dumnezeu pentru a expune agenda „The COVID-19 / Great Reset” a elitelor globale conduse, printre alţii, de Bill Gates, George Soros şi China. şi mânate de ura faţă de America. 

Seria de conferinţe „ReAwaken America” este sponsorizată de Charisma News, un portal charismatic şi toate evenimentele au loc în biserici precum „Awaken Church” din California şi „The River Church” din Oregon.

O mişcare MAGA are loc în sânul naţionalismului creştin şi este un fenomen îngrijorător, având în vedere insurecţia violentă de la Capitoliu, scrie  David French înThe Dispatch, un portal american de centru-dreapta.

Dar cum a putut înflori acest naţionalism creştin şi cum s-au creat legăturile cu mişcarea MAGA şi ulterior speculaţiile conspiraţioniste de fraudare a alegerilor?

În primul rând, raţiunile unui naţionalism creştin sunt emoţionale şi spirituale, nu ideologice şi intelectuale, arată sursa citată.

„Make Faith Great Again: Trump 2020”, se putea citi pe un indicator din curtea unui cetăţean. De unde până unde? s-a întrebat istoricul Thomass Kidd de la Baylor University. Nu este o legătură logică, ci una de asociere între convingerile unei persoane şi ale elementelor sale de identitate cu o mişcare în care devin fuzionate un om, o naţiune şi profeţii viitorul ei.

În al doilea rând, naţionalismul creştin MAGA se găseşte nu atât în cultele mainstream, cât mai ales în cele independente şi neconfesionale, îndeosebi charismatice. De asemenea, există o mare divergenţă între tezele sale şi cele ale culturii americane de elită, inclusiv evanghelice.

De pildă creştinismul penticostal a îmbrăţişat devreme trumpismul şi nu întâmplător consiliera spirituală a preşedintelui american provine din rândurile sale. Există o conexiune evidentă între miezul creştin al trumpistului şi penticostali, deşi este evident că nu toţi aceşti credincioşi sunt suporteri Trump sau naţionalişti creştini.

În al treilea rând, naţionalismul creştin MAGA îşi are rădăcinile în presupuse profeţii.

Trump ar fost ales să conducă America cu mult înainte de alegeri, şi sunt exemple de profeţii care dau numele lui şi al organizatorilor acestor conferinţe-spectacol.

Susţinătorii creştini ai lui Trump oferă mai multe tipuri de argumente: pragmatice de tipul risc-beneficiu, culturale, despre o ameninţare teribilă din partea stângii, dar şi unul imposibil de discutat raţional - şi anume că Trump ar fi fost chemat să salveze naţiunea de o distrugere iminentă., scrie David French, în „The Dispatch”.

Acest argument se bazează pe un angajament însoţit de o mare înflăcărare emoţională ce nu ţine cont de logică.

În cadrul unei dezbateri privind realegerea lui Trump între David French, comentator creştin şi scriitor şi Eric Metaxas, autor al unor bestseller-uri New York Times, acesta din urmă, deşi a păstrat un ton civilizat, şi-a arătat  susţinerea ferventă faţă de Donald Trump, până acolo că s-a arătat profund convins că Joe Biden ar nărui America dacă ar fi ales, în timp ce fostul preşedinte american este un ales al Domnului.

După alegeri, retorica lui Metaxas a devenit chiar mai vehementă şi tonul său cu adevărat apocaliptic.

Frech dă nişte exemple ale declaraţiilor acestuia după alegerile prezidenţiale din 2020, pierdute de Trump.

    

„Este ca şi cum ai fura inima şi sufletul Americii, ca şi cum ai ţine un cuţit ruginit la gâtul Domniţei Libertate”.

„Am putea foarte bine scuipa pe mormântul lui George Washington”.

„Este răul absolut. Ca şi cum cineva ar fi fost violat sau omorât. Multiplicaţi asta de o mie de ori.

„Aşadar, cui îi pasă ce pot dovedi în instanţă? Este corect. S-a întâmplat şi voi face tot ce îmi stă în putere să scot la lumină această oroare, acest rău”.

    

Metaxas a fost printre cei care s-au alăturat aşa-numitei mişcări de protest

„Marşul lui Jericho” (inspirat de Bătălia de la Jericho din Vechiul Testament) care a luat naştere pentru a se ruga pentru Trump să i se facă dreptate după ce a pierdut alegerile. Un asemenea protest a avut loc în decembrie 2020 şi a avut un asemenea aer apocaliptic că ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă pentru violenţele care au urmat, pe 6 ianuarie, scrie David French.

Totuşi, oamerni ca Michael Flynn nu este vocea evangheliştilor mainstream şi e destul de improbabil ca cei câteva milioane de evanghelişti republicani să fi auzit măcar de turneul „ReAwaken America”. Aceşti republicani dispreţuiesc „profeţiile”. De altfel, o explicaţie insuficient luată în seamă a tezelor conspiraţioniste care au prins printre republicani cum că Antifa ar fi fost cel puţin parţial vinovată de asaltul asupra Capitoliului sau că atacul ar fi fost instigat de FBI este convingerea fermă că „republicanii nu se comportă astfel. Nu am face aşa ceva”.

„Concentrându-se neîncetat pe „wokeism” sau pe ceea ce este mai dăunător din stânga, mass-media creştină exacerbează sentimentul că evanghelicii se află sub asediu şi locul lor în societatea americană atârnă de un fir de aţă. După cum mi-a spus un lider al unui cunoscut grup de activişti creştini, săptămâna aceasta, inflamarea ameninţării duce la „sindromul animalului încolţit”, făcându-i pe creştini vulnerabili la strigătul de sirenă al extremiştilor: Alăturaţi-vă nouă. Suntem ultima speranţă pentru naţiune şi biserică ”, scrie David French.

„Seminţele violenţei religioase se sădesc în bisericile noastre”, conchide el, atrăgând atenţia asupra acestei subculturi creştine fanatice încărcate de obiective religioase şi care ar trebui conştientizată şi înfruntată ca un extremism politic.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite