Este America pregătită pentru un președinte mormon?

0
0

Doi mormoni, Mitt Romney, fost guvernator de Massachusetts, şi Jon Huntsman, fost guvernator de Utah se luptă pentru nominalizarea republicanilor la alegerile prezidenţiale.

Campania prezidenţială din SUA, ca şi mai multe emisiuni TV sau spectacole de pe Broadway, au propulsat în ultimul timp religia mormonă în lumina reflectoarelor, conturând opiniile şi făcând ca mormonismul să fie dezbătut intens în mass-media de peste Ocean.

Mitt Romney, candidatul cu cele mai mari șanse în cursa pentru nominalizarea republicanilor la alegerile prezindențiale, este poate cel mai cunoscut mormon al Americii. El a fost misionar al acestei secte. Nu bea nici ceai, nici cafea. Soţia sa, potrivit tradiţiei mormonilor, păstrează în permanenţă provizii de alimente pentru o lună de zile, pentru cazuri de urgenţă.

O cercetare dată publicităţii recent, în care mormonii sunt întrebaţi ce cred despre ei înşişi arată cât de corectă e imaginea pe care o are America privind această religie, una dintre cele care câştigă cel mai repede teren.

Sondajul realizat în toamnă de Pew Forum on Religion and Public Life, a adresat mormonilor o gamă largă de întrebări, de la cum interpretează propria religie, până la părerile lor despre homosexualitate, căsătorie politică şi locul mormonilor în America.
Potrivit studiului, mai puţin de jumătate dintre mormoni, spun că evitarea cafeinei este esenţială pentru a fi un bun membru al bisericii.

Biserica Sfinţilor din Zilele din Urmă recomandă ca mormonii să păstreze provizii de hrană pentru trei luni, dar numai 23% dintre mormoni respectă această cerință. În privinţa misionarilor care bat la uşile vecinilor, numai unul din patru membri şi-au completat întregul termen al misiunii.

Mormonii nu îl agreează pe Obama

"Şase din zece mormoni spun că ei cred că americanii ştiu prea puţin despre religia lor", a declarat Gregory Smith, cercetător senior la organizaţia Pew Forum on Religion and Public Life, a cărui echipă a intervievat 1.019 mormoni. „Şi totuşi, există o dihotomie între felul în care mormonii cred că sunt percepuţi în societatea americană, comparativ cu direcţia în care s-ar putea îndrepta lucrurile", a declarat el.

Potrivit sondajului, 56% dintre mormoni cred că ţara este pregătităă pentru un preşedinte de această religie.
Două treimi dintre mormoni se descriu drept conservatori din punct de vedere politic, în timp ce trei din patru sunt membri sau simpatizanţi ai Partidului Republican . Un număr foarte mare de mormoni au spus că îi privesc favorabil pe Romney şi Huntsman, dar că nu îl agreează pe preşedintele Barack Obama.

Mormonismul a fost o problemă foarte dezbătută de către unii pastori evanghelici în alegerile prezidenţiale primare din state. Mulţi dintre aceşti pastori spun că nu sunt de acord cu convingerile mormonilor privind Trinitate şi scriptură. Printre critici se află un cunoscut pastor din Texas, care a devenit popular în octombrie deaorece a numit mormonismul "cult".

Convingerile mormonilor

Potrivit cercetării Pew, nouă din zece mormoni cred că liderul Bisericii Sfinţilor din Zilele din Urmă este un profet al Domnului, iar Cartea Mormonilor a fost scrisă - spun ei - de vechi profeţi.

Procente la fel de mari dintre mormoni spun că familiile lor sunt împreună pentru eternitate şi că Dumnezeu Tatăl şi Isus Cristos sunt fiinţe fizice, separate, în timp ce Sfântul Duh este "un persoanj al spiritului". În ciuda diferenţelor faţă de cele mai multe religii creştine, 97% din mormoni spun că sunt creştini.

Acelaşi număr de mormoni şi de evanghelişti protestanţi - 74% -spun că avortul este rău din punct de vedere moral şi 79% dintre mormoni cred că sexul în afara căsătoriei este greşit, comparativ cu 61% dintre protestanţii evanghelişti.

Două treimi dintre mormoni spun că homosexualitatea trebuie descurajată, dar peste un sfert spun că trebuie acceptată. 59% dintre mormoni cred că homosexualii sunt discriminaţi, iar 55% cred că musulmanii sunt discriminaţi. Un procent de 46% dintre mormoni cred că ei înşişi sunt discriminaţi.

În timp ce pentru mulţi membri ai Bisericii Sfinţilor din Zilele din Urmă, precum Romney şi Huntsman, mormonismul este o lungă tradiţie de familie, unul din patru mormoni spun că s-au convertit. Dintre aceştia , peste , jumătate spun că au făcut acest lucru pe baza convingerilor religioase. Mulţi oameni au spus că au descoperit adevărul şi că "această religie are sens".

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri