Donald Trump pune sub semnul întrebării necesitatea NATO şi vrea o implicare mai mică a SUA în alianţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardarul Donald Trump, favorit să devină candidatul Partidului Republican în alegerile din această toamnă pentru preşedinţia SUA, a pus, luni, sub semnul întrebării necesitatea existenţei NATO şi s-a manifestat pentru o prezenţă militară mai redusă a Statelor Unite în lume.

Într-o întâlnire cu board-ul editorial al cotidianului Washington Post, Trump a vorbit despre opiniile sale privind rolul Statelor Unite în conflictele din lume şi a militat pentru o reorientare „spre interior”. Candidatul pune, practic, sub semnul întrebării întreaga politică de securitate a Occidentului din perioada Războiului Rece până în prezent.

„Cred că este o lume diferită astăzi şi cred că nu ar mai trebui să construim naţiuni. S-a dovedit că nu funcţionează şi avem o ţară diferită acum decât aveam atunci. Avem datorii de 19 trilioane de dolari. [...] M-am uitat cum construim şcoli în Irak şi sunt aruncate în aer. Construim alta şi e aruncată în aer. Le reconstruim de trei ori şi, totuşi, nu putem să construim o şcoală în Brooklyn. Nu avem bani pentru educaţie pentru că nu putem construi în ţara noastră. [...] Ştiu că celelalte ţări există şi voi fi conştient de asta. Dar, în acelaşi timp, ţara noastră se dezintegrează, părţi mari din ea se dezintegrează, în special în oraşe”, a spus Trump.

Miliardarul a criticat dur aliaţii Statelor Unite din NATO, despre care spune că „nu fac nimic” în cazul conflictului din Ucraina.

„Ucraina este o ţară care ne afectează mult mai puţin decât afectează alte ţări din NATO, şi, totuşi, noi facem toate eforturile. Ei nu fac nimic. Şi spun: De ce nu se ocupă Germania şi NATO de Ucraina? De ce alte ţări care sunt în apropierea Ucrainei nu se ocupă? De ce suntem noi cei care conduc ceea ce poate fi un al treilea război mondial cu Rusia?”, a mai spus Trump.

Acesta crede că implicarea Statelor în NATO trebuie redusă semnificativ în anii următori.

„Nu ne mai permitem să facem asta. NATO ne costă o avere şi, da, protejăm Europa cu NATO, dar cheltuim mulţi bani”, crede Trump.

Cine îl sfătuieşte pe Trump în legătură cu politica externă

Tot luni, Trump a prezentat pentru prima oară o listă a consilierilor săi pe politică externă, după ce în trecut a declarat că se consultă doar pe sine însuşi pe această temă.

Printre membrii echipei sale se numără expertul în terorism Walid Phares, avocatul internaţional specializat pe probleme de energie, George Papadopoulos, fostul inspector general guvernamental Joe Schmitz, dar şi generalul în retragere Keith Kellogg. Restul nu sunt nume cunoscute în rândul experţilor în politică externă, relatează Reuters, citat de News.ro

Phares a declarat pentru Reuters că a început să îl consilieze pe Trump vineri şi că, anterior, a fost consilier pe probleme de securitate al fostului candidat republican la prezidenţiale Mitt Romney, care l-a criticat dur pe Trump.

Într-un email, expertul a precizat că nu a mai discutat personal cu Trump de anul trecut.

Ceilalţi oameni de pe listă nu au putut fi contactaţi pentru a confirma că s-au alătura echipei omului de afaceri.

Schmitz a fost inspector general la Pentagon în timpul administraţiei lui George W. Bush, iar înainte a lucrat pentru Blackwater Worldwide, o fostă companie de securitate desfiinţată după ce angajaţii săi au împuşcat civili în Irak, în 2007.

Kellogg are o experienţă militară considerabilă şi a servit ca şef de operaţiuni în guvernul provizoriu impus de american în Irak, după invazia din timpul adminitraţiei Bush.

Săptămâna trecută, Trump a declarat într-un interviu pentru MSNBC că se bazează pe propriul său instinct în ceea ce priveşte relaţiile internaţionale. “Vorbesc în numele meu, în primul rând pentru că am un cap bun (…). Ştiu ce fac (…). Principalul meu consultant sunt eu”, a spus favoritul la învestitura republicană.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite