Donald Trump, despre talibani: Sunt „deştepţi” şi „luptători buni” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Donald Trump, fostul preşedinte american, i-a lăudat pe talibani, afirmând că sunt „deştepţi„ şi „luptători buni”, relatează Business Insider, citat de Hotnews.

„Talibanii, vă voi spune, luptători buni. Trebuie să le acordăm merite pentru asta. Ei luptă de 1.000 de ani; ceea ce fac ei e să lupte”, a declarat Trump în cadrul unui interviu acordat marţi prezentatorului Fox News Sean Hannity.

„Talibanii au încercuit aeroportul şi cine ştie dacă ne vor trata bine? Dintr-odată vor spune 'păi...'. Sincer să fiu, dacă sunt deştepţi şi ei sunt deştepţi, ei sunt deştepţi, ar trebui să îi lase pe americani afară”, a mai spus fostul preşedinte american.

Afirmaţia lui Trumo despre lupta de 1.000 de ani a talibanilor este greşită. Gruparea teroristă a fost fondată în anul 1994, în septembrie, în oraşul Kandahar, al doilea cel mai mare din Afganistan.

Gruparea alcătuită din luptători jihadişti numiţi mujahedini a preluat controlul asupra capitalei Kabul în 1996, cu 5 ani înainte de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

În urma afirmaţiilor lui Trump, tot mai mulţi oameni s-au revoltat pe reţelele sociale, comentatorii politici spunând că greşeşte când îi laudă pe aceşti oameni brutali.

Doar anul acesta gruparea militantă a decapitat un interpret afgan al armatei Statelor Unite. Talibanii au comis de asemenea numeroase atentate cu bombă împotriva civililor şi asasinate.


Femeile afgane se tem că li se va interzice să muncească, vor fi pedepsite drastic sau chiar ucise prin lapidare pentru încălcarea regulilor legii Şaria islamice pe care talibanii vor să o reimpună în ţară.

Donald Trump s-a pronunţat de mai multe ori despre situaţia din Afganistan şi chiar a cerut actualului preşedinte, Joe Biden, să demisioneze.

Deşi democratul Biden a fost amplu criticat atât în SUA cât şi în străinătate din cauza deteriorării dramatic de rapide din Afganistan, acesta a amintit în discursul adresat naţiunii luni că „a moştenit” acordul de retragere din ţară, negociat cu talibanii de către administraţia republicană a lui Trump.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite