Doi studenţi kazahi au fost puşi sub acuzare pentru complicitate în atentatele de la Boston

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 260 au fost rănite în atentatele de la Boston
Trei persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 260 au fost rănite în atentatele de la Boston

Doi studenţi din Kazahstan au fost puşi sub acuzare pentru că i-ar fi ajutat pe cei doi atacatori din spatele atentatelor din Boston să ascundă dovezile care-i legau de cele două explozii care au ucis trei persoane şi au rănit alte 264.

Procurorul statului Massachusetts a făcut anunţul privind punerea sub acuzare a celor doi studenţi kazahi pe contul său de Twitter. 

Cei doi studenţi kazahi i-ar fi ajutat pe fraţii Ţarnaev să ascundă dovezile după atentate, fiind colegi cu cel mai tânăr dintre atacatori, Djohar. 

În aprilie, Statele Unite ale Americii erau martorele primelor atentate teroriste după 11 septembrie 2001. Fraţii Tamerlan şi Djohar Ţarnaev, doi tineri americani de origine cecenă, au detonat două dispozitive explozibile la linia de final a maratonului anual organizat la Boston cu acozia Zilei Patrioţilor. 

Trei persoane au fost ucise în explozie, printre care şi un copil, alte 264 au fost rănite, dintre care peste 20 au suferit amputări de membre. 

Tamerlan Ţarnaev, fratele mai mare, în vârstă de 26 de ani, a murit câteva nopţi mai târziu, după o urmărire şi un schib de focuri cu poliţiştii. Fratele său mai mic, Djokhar, a fost prins o zi mai târziu, ascunzându-se într-o barcă dintr-o curte. 

Înainte de a se lăsa prins, Djokhar, student în vârstă de numai 19 ani, a încercat să se sinucidă. Nu a reuşit, însă din cauza rănilor pe care şi le-a cauzat la gât a stat mai multe săptămâni în spital, fără a putea vorbi. 

Acum, el a fost oficial sub acuzare de prourori pentru ucidere şi folosire de arme de ucidere în masă şi îşi aşteaptă procesul. După ce şi-a revenit, a început să comunice şi să colaboreze cu atacatorii, Djohar a declarat că atacurile au avut motivaţie religioasă şi a confirmat ipotezele vehiculate anterior, cum că a fost îndoctrint de fratele său şi convins să recurgă la terorism.  

CITEŞTE MAI MULT

Atacurile din Boston: Fraţii Ţarnaev „plănuiau mai multe atacuri“

Fraţii suspectaţi că ar fi autorii atacurilor de la maratonul din Boston plănuiau probabil şi alte atacuri, crede şeful Departamentului de Poliţie din oraş.

INFOGRAFIE A fost unul dintre teroriştii de la Boston ucis de propriul frate? Martorii povestesc cum tânărul cecen s-a comportat precum un luptător kamikaze

Ultimele ore dinainte de prinderea fraţilor Ţarnaev, singurii suspecţi în cazul atentatelor care au avut loc luni la Boston, s-au scurs rapid, cu urmărrii în viteză, schimburi de focuri cu poliţiştii, percheziţii din uşă-n uşă şi, potrivit martorilor, cu un tânăr care s-a comportat precum un luptător kamikaze atunci când a realizat că nu va scăpa viu.

INFOGRAFIE Teoria conspiraţiei: teroriştii din Boston, foşti agenţi SUA convertiţi în jihadişti

Un site israelian susţine că fraţii Ţarnaev au fost, de fapt, agenţi dubli infiltraţi de SUA şi Arabia Saudită într-o grupare afiliată al-Qaeda. Cei doi ar fi trădat apoi în favoarea jihadismului.

FOTO Locuitorii din Boston au sărbătorit pe străzi prinderea lui Djohar Ţarnaev

La o săptămână după atentatul de la Boston cei doi autori au fost demascaţi şi oamenii au sărbătorit în stradă momentul. Câteva sute de oameni au ieşit pe străzile oraşului paralizat în ultima săptămână din cauza atentatului din timpul maratonului.

Cine sunt fraţii Ţarnaev, cecenii musulmani suspectaţi că au comis atacurile cu bombă de la Boston: un boxer amator şi un elev eminent

După uciderea lui Tamerlan Ţarnaev şi capturarea fratelui său mai mic, Djohar, au început să iasă la iveală tot mai multe informaţii despre cei doi suspecţi în cazul atacurilor cu bombă de la Boston.

FOTO Martor: „Cel puţin 30 de persoane şi-au pierdut cel puţin un picior în exploziile de la Boston”

Bilanţul răniţilor continuă să scoată la iveală noi detalii despre atentatele de la Boston, care au ucis trei persoane şi au rănit peste 140. Un participant povesteşte că, în haosul rămas în urmă după deflagraţii, a văzut cel puţin 25-30 de oameni cu membre amputate, „fie cu un picior lipsă, fie fără amândouă, fie fără laba piciorului”.

VIDEO Atentate la Boston: cele mai puternice imagini de la atacurile cu bombă din SUA

Organizaţiile internaţionale de presă au obţinut imagini video filmate de persoane aflate la doar câţiva metri de locul în care s-au produs exploziile de la Boston, care au ucis trei persoane şi au rănit peste 140. Dintre acestea, cel puţin 30 se află în stare gravă, iar majoritatea au suferit amputări ale membrelor inferioare.

VIDEO Mărturii de la Boston: „Piciorul cuiva a zburat pe lângă capul meu.” „Era ca o zonă de război, mi-a amintit de 11 septembrie”

„Mi-am dat cureaua pentru a ajuta să oprim sângerarea persoanei care rămasese fără un picior”, povesteşte John Ross, care se afla de faţă atunci când s-au produs exploziile la maratonul din Boston

FOTO O atletă din Craiova stabilită în America a participat la maratonul din Boston. Nuţa Olaru: „Toată lumea a început să fugă disperată ca să se salveze’’

Nuţa Olaru, în vârstă de 43 de ani, din Craiova, a participat la maratonul din Boston. Atleta româncă terminase cursa când au avut loc exploziile. Olteanca a declarat că încă îi tremură picioare, însă îi mulţumeşte lui Dumnezeu că este bine.

SUA se pregătesc pentru ce este mai rău, după atacurile cu bombă de la Boston. Autorităţile au luat măsuri draconice de securitate, nivelul de alertă rămâne ridicat

Oraşele americane şi-au sporit măsurile de securitate în scurt timp pentru a încerca să prevină un alt eveniment dezastruos precum atacul terorist din Boston, al căror explozii s-au soldat cu cel puţin trei morţi şi 140 de răniţi.

Bărbat misterios pe acoperişul unei clădiri aflate la câţiva metri de locul exploziilor din Boston

O fotografie făcută de un spectator la maratonul din Boston, la scurt timp după ce au explodat primele două bombe în apropierea liniei de final, arată un bărbat suspect mergând pe un acoperiş aflat la câteva zeci de metri de la locul în care s-au produs deflagraţiile.

Un arab saudit, primul suspect al atentatelor de la Boston

O persoană de origine saudită se află sub supravegherea poliţiei, fiind internată deocamdată la un spital din Boston, potrivit „The New York Post”. Arabul este principalul suspect al autorităţilor pentru atacurile cu bombă care au ucis ieri trei persoane la Boston, printre care şi un copil de opt ani.

EDITORIAL „We are all Bostonians” - solidari cu Bostonul

Ieri Statele Unite ale Americii au fost din nou încercate în ceea ce se pare a fi un atac terorist în care 3 persoane (inclusiv un copil de 8 ani) şi-au pierdut viaţa, pe lângă cei 144 de răniţi (18 în stare gravă, 25 în condiţie serioasă). Dintre cei răniţi cel puţin 10 au avut membre amputate în urmă rănilor (mai ales membre inferioare), răni provocate de undele de şoc cât şi de şrapnele.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite