Dezbateri extrem de aprinse pe forumul intern al Microsoft cu privire la războiul din Gaza: „Cel mai tabu subiect”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O privire asupra mesajelor și emailurilor interne ale companiei Microsoft oferă o imagine asupra furiei și ostilității cu care se confruntă mediile de lucru din America, pe măsură ce războiul dintre Hamas și Israel se intensifică, scrie Business Insider.

Explozii în nordul Gaza în timpul pauzei temporare a ostilităților FOTO EPA-EFE
Explozii în nordul Gaza în timpul pauzei temporare a ostilităților FOTO EPA-EFE

„Ai observat oare că poza ta de profil seamănă cu steagul folosit de un grup terorist care tocmai ce a torturat și decapitat sute de copii și civili?”, a comentat cineva la o postare care nu făcea nicio mențiune despre război, publicată pe forumul angajaților Viva Engage pus la dispoziție de Microsoft.

La mesajul altcuiva care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la civilii din Gaza, un coleg a avut următoarea reacție: „Practic, sprijini violul, uciderea și răpirea femeilor, a copiilor și a bunicilor”.

Angajații cu opinii pro-palestiniene nu s-au sfiit să apeleze și ei la un limbaj dur în conversațiile interne. Unul dintre ei a contestat acțiunile Israelului în Gaza ca echivalând cu o „purificare etnică”. Un altul și-a acuzat un coleg care susținea Israelul că „permite un genocid în Gaza”.

După ce Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, compania a emis mai multe declarații prin care și-a exprimat susținerea față de Israel, s-a oferit să egaleze donațiile angajaților către organizațiile israeliene, între care ONG-ul Friends of the Israel Defense Forces, și a acordat celor 3.000 de angajați israelieni ai Microsoft o indemnizație de 3.000 de dolari pentru „cheltuieli neașteptate din cauza situației”.

Dezbaterile care au loc pe forumul intern al Microsoft pun la încercare această nouă deschidere de a amesteca afacerile și politica, la fel cum s-a întâmplat și în cadrul altor instituțiilor americane de top, de la universitățile Harvard și Columbia la companiile din Silicon Valley și de pe Wall Street.

Microsoft a încercat în mod activ să reglementeze dezbaterea internă cu privire la război. A sfătuit managerii să „evite să ofere comentarii suplimentare despre război” în afara declarațiilor oficiale ale companiei. A oprit comentariile la postările pe care le-a considerat ațâțătoare. În plus, în cel puțin un caz, un manager a mustrat un membru al echipei sale din cauza unei postări pe care a considerat-o nepotrivită.

Totuși, spiritele nu s-au calmat, dimpotrivă. 

„Ceea ce mi s-a părut deosebit de îngrijorător este dublul standard", a declarat angajatul mustrat, căruia i s-a cerut să nu mai scrie opinii politice pe Viva Engage după ce a distribuit știri despre victimele civile din Gaza. „Pentru că șefii noștri discută frecvent politică la locul de muncă  - așa cum cred că ar și trebui. Este cel mai tabu subiect pe care l-am văzut vreodată”.

Și alți angajați au făcut ecou acestei observații. „Ceea ce este extrem de dezamăgitor la Microsoft", a spus unul dintre ei, „este că am ales această companie datorită declarației sale privind valorile și misiunea” de a „da posibilitatea fiecărei persoane și fiecărei organizații de pe planetă să realizeze mai mult”. Totuși, acum aceasta sună ca și cum „angajații palestinieni nu ar exista”.

Prioritatea noastră sunt angajații noștri, a transmis compania într-un comunicat., precizând că nu poate fi vorba de „a lua partea” vreunei tabere.

Totuși, unii angajați par să creadă altceva.

„Sper că îți dai seama că întreaga companie îți citește comentariile", a scris un angajat drept răspuns la o discuție despre modalitățile de a oferi sprijin civililor palestinieni afectați de război.

"Și să sperăm că acei angajați se vor trezi afară din această companie", a adăugat altul.

Dezbateri aprinse

„Inimile noastre sunt alături de voi, în timp ce suntem martorii atacului devastator asupra țării voastre. Siguranța voastră este cel mai important lucru pentru noi toți", a transmis Charlie Bell, vicepreședintele executiv al departamentului de securitate al Microsoft, prin e-mail angajaților israelieni ai companiei în ziua atacului.

„Gândurile mele se îndreaptă către colegii noștri israelieni și evrei și către toți cei afectați de aceste evenimente, împreună cu prietenii și familiile lor din întreaga lume", a scris Rajesh Jha, liderul echipei de experiențe și dispozitive, pe 10 octombrie.

„Am putea, de asemenea, să oferim gânduri, rugăciuni și binecuvântări tuturor colegilor noștri palestinieni care s-ar putea să se teamă pentru siguranța familiilor și prietenilor lor și pentru ei înșiși?", a reacționat un angajat. „Acest conflict are două parți ale căror populații sunt afectate de violența politicii".

„Este trist să văd susținători ai terorii printre colegii mei. Oricine sugerează că acest masacru face parte din vreo luptă pentru libertate și-a pierdut toată umanitatea", i-a răspuns cineva. 

Pe măsură ce Israelul a lansat contraofensiva terestră în Gaza, discuțiile au devenit extrem de tensionate. „Fiți siguri că IDF face tot ce poate pentru a evita victimele civile", a postat un angajat, "dar locuitorii din Gaza au ales Hamas, i-au susținut și și-au provocat singuri această situație".

„Cum poți pune civili nevinovați în aceeași categorie cu organizațiile teroriste?", a răspuns un alt angajat. „Uciderea civililor nevinovați de ambele părți nu este niciodată corectă, iar a-ți părea rău pentru toți cei implicați este doar decență umană".

„Noi luptăm pentru a-i elibera pe israelieni și pe locuitorii din Gaza de acești teroriști", a scris cel care a declanșat dezbaterea. „Încercarea de a crea o simetrie sau de a o descrie ca pe un conflict cu 2 părți legitime este fie ignoranță, fie imoralitate."

Într-o altă postare, un angajat a împărtășit un mesaj pentru angajații Microsoft care "au prieteni și rude în Palestina": „Acei oameni sunt în prezent bombardați și li se distrug mijloacele de trai. Le este interzis accesul la hrană, apă, electricitate și articole medicale de bază. Ei nu sunt teroriști și nici nu au o agendă împotriva israelienilor. Vă rugăm să vă mențineți la aceeași distanță în privința celor două părți. Măcar atât ați putea face".

„Vorbim despre terorism aici. Nu există nicio justificare pentru așa ceva”, a răspuns altul. 

Reacția Miscrosoft

„Palestinienii ca mine nu au primit niciun sprijin din partea conducerii noastre", s-a plâns un angajat. „Au fost clar părtinitori, iar colegii noștri din Israel s-au purtat rasist și nepoliticos și nu ne-au recunoscut sau respectat durerea. Haideți să ne aliniem cu toții și să respectăm 'One Microsoft' pentru a ne sprijini unii pe alții. În astfel de momente dureroase există oportunitatea de a recunoaște unele comportamente greșite care nu se aliniază cu valorile și cultura Microsoft”, a îndemnat el.

Prima măsură a companiei a fost să oprească la un moment dat comentariile la postări.

„Mi se pare că această companie ignoră suferința copleșitoare și disproporționată a poporului palestinian”. Microsoft a oprit comentariile la postare după 600 de reacții și 60 de răspunsuri.

Un altul a spus: „Este foarte greu să fii martor la ceea ce poate fi descris doar ca o epurare etnică, care nu numai că este susținută de majoritatea mass-mediei occidentale, dar este ignorată și de conducerea superioară a companiei pentru care muncesc zi de zi." Fiecare dintre postările închise a fost însoțită de aceeași notă din partea moderatorului amintind de  „compasiunea și bunăvoința unii față de alții”.

Pe 8 noiembrie, după ce peste 1.000 de angajați au semnat o scrisoare prin care îndemnau compania să susțină o încetare a focului, Satya Narayana Nadella, CEO-ul Miscrosoft a intervenit: „Este important să recunoaștem durerea și suferința atâtor oameni, inclusiv a colegilor noștri, pe măsură ce evenimentele din Israel, Gaza și regiunea înconjurătoare continuă să se desfășoare. Îmi exprim cea mai profundă compasiune și sprijin pentru angajații noștri israelieni și palestinieni la nivel global, care sunt mistuiți de durere și de îngrijorarea pentru cei dragi, precum și pentru colegii noștri evrei și musulmani care se confruntă cu o creștere terifiantă a antisemitismului și a islamofobiei."

Pe 16 noiembrie, la doar o săptămână după ce Nadella a lansat apelul său la comunicare civilizată și respect, Microsoft a blocat postările către „All Company”, adică cei 400.000 de angajați și furnizori ai Microsoft.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite