Deşi americanii susţin candidatura lui Mark Rutte la şefia NATO, nu toţi aliaţii vor să aprobe candidatura lui, recunoaște ambasadorul SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul unei întâlniri virtuale cu presa, ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a dat asigurări că până la summitul liderilor statelor aliate, care va avea loc la Washington, în perioada 9-11 iulie, alianţa va avea un acord privind succesorul actualului secretar general Jens Stoltenberg.

Julianne Smith, foto arhivă
Julianne Smith, foto arhivă

Momentan, statele membre dezbat candidatura președintelui Klaus Iohannis și cea a premierului olandez Mark Rutte.

„Noi, toţi cei 32 de ambasadori de aici, din cadrul NATO, suntem în toiul căutării unor potenţiali succesori (pentru actualul secretar general Jens Stoltenberg - n.r.). Şi există doi candidaţi oficiali, după cum ştiţi. Îi avem pe Mark Rutte din Olanda şi pe preşedintele Iohannis din România. Există o dezbatere în curs de desfăşurare în cadrul Alianţei cu privire la calificările acestor doi lideri foarte impresionanţi şi vom continua să dezbatem argumentele pro şi contra ale acestor două persoane până când vom ajunge la un consens asupra unuia dintre ei”, a susținut ambasadoarea, conform sursei citate.

„Obiectivul nostru este să avem totul pregătit pentru summitul de la Washington”, a spus Julianne Smith, înaintea reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO ce va avea loc joi şi vineri la Praga, relatează Digi24.

Deşi a recunoscut că SUA îl sprijină pentru postul de secretar general al NATO pe premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte, Julianne Smith a precizat că nu toţi aliaţii vor să aprobe candidatura acestuia.

 „Aşa cum este bine cunoscut, Mark Rutte beneficiază de un sprijin puternic, dar nu toţi aliaţii sunt dispuşi să-i aprobe candidatura. Prin urmare, ne aşteaptă mai multe discuţii pe acest front”, a explicat Julianne Smith, potrivit agenţiei EFE.

Ambasadoarea americană a mai spus că summitul de la Washington va fi „un moment perfect pentru a celebra leadership-ul remarcabil al lui Jens Stoltenberg” şi „în acelaşi timp ar fi ideal pentru anunţarea succesorului său, indiferent cine va fi în cele din urmă”.

Întrebată dacă se teme că această desemnare ar putea fi afectată de rezultatele alegerilor de la Parlamentul European, Julianne Smith a răspuns că „este ceva ce Alianţa poate gestiona”. „Aliaţii NATO sunt focalizaţi pe acest proces, procesul NATO de selectare a viitorului secretar general. Cred că am avansat mult în acest sens. Sper că până la summitul din iulie va fi încheiat”, a concluzionat ambasadorul SUA pe lângă NATO.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite