Ambasadoarea SUA la NATO: Îl susţinem pe Mark Rutte. Prietenului nostru, Klaus Iohannis, toate cele bune

0
Publicat:

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat marţi, într-un briefing de presă la Bruxelles, că Washingtonul îl susţine pe deplin pe actualul premier olandez Mark Rutte pentru șefia Alianţei Nord-Atlantice, menționând că apreciază candidatura lui Klaus Iohannis, pe care l-a calificat drept un „prieten” și căruia îi urează „toate cele bune”.

 Julianne Smith: Washingtonul apreciază că Iohannis a intrat în cursa pentru șefia NATO FOTO EPA-EFE
Julianne Smith: Washingtonul apreciază că Iohannis a intrat în cursa pentru șefia NATO FOTO EPA-EFE

Cred că sunteţi conştienţi de faptul că poziţia SUA este că îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis, şi apreciem că a intrat în competiţie şi îi dorim toate cele bune, în timp ce noi continuăm să dezbatem această problemă (alegerea viitorului secretar general - n.r.) în cadrul Alianţei”, a declarat Julianne Smith, conform News.ro.

Reprezentantul permanent al SUA la NATO a afirmat că în prezent ambasadorii celor 32 de ţări membre NATO discută şi dezbat argumentele cu privire la cei doi candidaţi.

Noi, toţi cei 32 de ambasadori de aici, din cadrul NATO, suntem în toiul căutării unor potenţiali succesori (pentru actualul secretar general Jens Stoltenberg - n.r.). Şi există doi candidaţi oficiali, după cum ştiţi. Îi avem pe Mark Rutte din Olanda şi pe preşedintele Iohannis din România. Există o dezbatere în curs de desfăşurare în cadrul Alianţei cu privire la calificările acestor doi lideri foarte impresionanţi şi vom continua să dezbatem argumentele pro şi contra ale acestor două persoane până când vom ajunge la un consens asupra unuia dintre ei”, a susținut ambasadoarea, conform sursei citate.

Julianne Smith a adăugat că „speră” ca în săptămânile următoare să se ajungă la un consens, dar a precizat că nu se ştie care va fi momentul exact.

Cu siguranţă, dorim să ajungem la o decizie în această privinţă cât mai curând posibil. Cred că cel mai târziu am dori ca acest lucru să fie rezolvat până la summitul de la Washington”, a punctat ambasadoarea, menţionând că „asta este tot ce poate spune în acest moment”.

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat pe 12 martie că intră în cursa pentru șefia NATO, fiind nevoie de o persoană din Europa Centrală și de Est pentru funcția de secretar general.

În momentul în care Iohannis a făcut anunţul, cel puţin 20 dintre cei 32 de membri ai NATO, între care cei mai importanţi membri occidentali - SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania -, îşi anunţaseră sprijinul pentru premierul demisionar al Olandei, Mark Rutte.

Însă țările din estul Europei ar vrea o persoană diferită de Rutte, cu o abordare mai clară pe ceea ce înseamnă războiul din Ucraina și gestionarea relației cu Rusia. Ungaria şi Bulgaria, cărora li s-ar putea adăuga Turcia au anunţat deja că nu sunt de acord cu olandezul Rutte în fruntea NATO. Similar și premierul Sloveniei, Robert Golob, a susținut recent că analizează ambele candidaturi la şefia NATO, deși inițial Ljubljana anunțase că îl susține pe premierul olandez Mark Rutte pentru această funcție.

Noul șef al Alianței este decis prin consens, deci trebuie să fie dat acceptul tuturor celor 32 de state, preferabil până la Summitul NATO din iulie, de la Washington.

Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, deja prelungit de două ori, se încheie în luna octombrie.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite