Cruciada micilor investitori împotriva Wall Street. Forumiştii Reddit au crescut la valori-record criptomoneda Dogecoin, lansată ca parodie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valoarea criptomonedei Dogecoin a crescut de sute ori după raliul forumiştilor Reddit FOTO SHUTTERSTOCK
Valoarea criptomonedei Dogecoin a crescut de sute ori după raliul forumiştilor Reddit FOTO SHUTTERSTOCK

Dogecoin este ultimul câmp de bătaie deschis de micii investitori de pe forumurile Reddit care s-au mobilizat pentru a creşte „până la cer” valoarea criptomonedei cu imaginea unui câine din rasa Shiba Inu.

Creată în 2013 ca o parodie a criptomonedelor pe baza unui meme cu rasa de câine care a devenit viral, Dogecoin a crescut cu sute de procente joi şi vineri. Presa americană a scris despre creşteri de peste 800% în seara zilei de joi, când valoarea monedei virtuale a crescut la 0.070755 de dolari. Aceasta a ajuns a noua criptomonedă ca valoare din lume, prima fiind Bitcoin. 

Inventată de doi ingineri software, moneda virtuală valora la începutul anului 2021 doar 0.005405 de dolari. 

Raliul a fost pornit pe Reddit de grupul SatoshiStreetBets, care a mers pe urmele forumiştilor WallStreetBets - aceştia din urmă s-au unit pentru a ridica valoarea acţiunilor GameStop, o companie de jocuri împotriva căreia traderii profesionişti de pe Wall Street pariaseră, speculând că pot răscumpăra acţiuni împrumutate la un preţ mai mic şi profitând de pe urma diferenţei de preţ. Calculele le-au fost date însă peste cap şi au fost nevoiţi să-şi limiteze pierderile, cumpărând înapoi  într-o mişcare ce se numeşte lichidare forţată. 

Acţiunile companiei au crescut de la 17.08 dolari acum câteva săptămâni la 320 de dolari la începutul şedinţei de tranzacţionare de vineri, potrivit G4Media.

Forumul SatoshiStreetBets îşi are numele de la Satoshi Nakamoto, numele iventatorului autoproclamat al Bitcoin.

Pe forum s-a creat o frenezie în care utilizatorii sunt îndemnaţi să crească valoarea criptomonedei la niveluri-record. Unul dintre ei a propus o ţintă de 1 dolar. 

Ore în şir au circulat meme-uri şi imagini ale rasei de câine shiba inu, cu mobilizări pentru achiziţii coordonate ale monedei virtuale în SUA, iar alţii au apelat chiar la mici investitori din India şi Europa.

Chiar şi Elon Musk, fondatorul Tesla a intrat în joc joi, postând o imagine cu coperta unei reviste „Dogue”, după celebra „Vogue”, în care un câine apare pe copertă.

Musk s-a mai implicat în iniţiative asemănătoare legate de criptomonede, cel mai recent luna trecută când şi-a modificat temporar profilul în „Fost CEO al Dogecoin”. 

În urmă cu câteva luni, acesta a postat o altă imagine cu moneda, crescându-i valoarea cu 14%

Piaţa Dogecoin a crescut la 380% în 24 de ore (de joi până vineri, săptămâna trecută) ajungând la 6.9 miliarde de dolari, potrivit CoinMarketCap, relatează CNN. În 2018, Dogecoin era cotată la 1.7 miliarde de dolari. 

„Stă în puterea noastră să decidem cât valorează DOGE. Nu o să vând pentru câţiva penny”, a scris un utilizator.

Potrivit Hotnews, care citează AFP, este un fel de cruciadă a micilor investitori împotriva sistemului, şi anume a marilor traderi de pe Wall Street.

Jaime Rogozinski, cel care a creat forumul WallStreetBets, în 2012,  dar între timp s-a îndepărtat de el, crede că membrii forumului "au reuşit să facă ceea ce mişcarea Occupy Wall Street nu a reuşit niciodată, dar de o manieră radical diferită."

"Occupy Wall Street protesta împotriva faptului că oamenii normali nu pot participa la jocul bursier. Acum, oamenii normali au găsit o modalitate de a ocoli sistemul din interior", notează el.

Utilizatorii Reddit s-au orientat deja spre alte companii, printre care lanţul de cinematografe AMC (+301%) şi, într-o măsură mai mică, producătorul de softuri dedicate companiilor BlackBerry (+33%).

Vânzătorii de poziţii ”short” (care mizează pe scăderea unei acţiuni) au acumulat luna aceasta pierderi estimate la aproape 71 de miliarde de dolari din poziţiile ”short” pe companiile americane, potrivit unei estimari de joi a firmei de analiză financiară Ortex, preluată de Reuters.

Potrivit lui Jim Paulsen, strateg de investiţii la Grupul Leuthold este vorba de un nou fenomen prin care micii investitori se unesc într-un atac ţintit ajutaţi de tehnologie.

„Puneţi laolaltă puterea tehnologiei, ce permite prin postări pe Reddit amplificarea impactului individual, un oarecare spaţiu de manevră şi pariuri foarte ţintite şi obţineţi o influenţă ce poate fi semnificativă, mai ales în zonele de vulnerabilitate din pricina poziţiilor short”, a spus acesta, relatează CNBC News.

Quincy Krosb, strateg de piaţă la Prudential Financial, e de părere fenomenul capătă amploarea unui cult.

„Este o haită de traderi şi aceasta creşte în intensitate. Mulţimea de comercianţi nu ia în stăpânire doar acţiunile, ci fac înconjurul presei”, a spus acesta, precizând că aceste comportamente ar putea avea un efect destabilizant pe pieţe mai ales pe fondul scăderii nivelului de încredere.

„Cei care nu fac parte din aceste mişcări speculative vor fi constrânşi să li se alăture”, a spus expertul.

Citeşte şi:

Cronica unei săptămâni de război: internetul vs Wall Street. Cum vor forumiştii Reddit să învingă finanţiştii lacomi pariind pe acţiunile GameStop 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite