Coreea de Nord trebuie să plătească 501 milioane de dolari pentru moartea americanului Otto Warmbier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un judecător din SUA a condamnat luni Coreea de Nord să plătească 501 milioane de dolari pentru responsabilitatea sa în moartea cetăţeanului american Otto Warmbier, considerând că acesta a fost victima unor acte de tortură, informează France-Presse.

Decizia vine în mijlocul unui demers diplomatic al preşedintelui american Donald Trump, care este nerăbdător să încheie un acord hotărâtor cu liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Beryl Howell, judecătorul-şef al Tribunalului districtual din Washington a decis că familia trebuie să primească aproximativ 501 milioane de dolari, cea mai mare parte reprezentând daunele morale.

Studentul american Otto Warmbier a fost încarcerat la Phenian în ianuarie 2016. Studentul, originar din Cincinnati, a fost condamnat la 15 ani de muncă forţată de către Curtea Supremă nord-coreeană, după ce a mărturisit că a furat un afiş cu un slogan politic dintr-un hotel de la Phenian în care era cazat. El a fost eliberat din motive medicale în iunie 2017, după un an şi jumătate de detenţie. Părinţii lui Warmbier au dat în judecată Coreea de Nord într-un tribunal american, după ce fiul lor de 22 de ani a fost trimis de nord-coreeni în SUA în stare de comă şi de nerecunoscut pentru familia sa, tânărul murind la câteva zile după întoarcerea pe continentul american.

Părinţii tânărului i-au acuzat pe nord-coreeni că l-au „torturat în mod sistematic” pe fiul lor. „Otto a fost torturat în mod sistematic şi rănit în mod intenţionat de Kim Jong-un şi de regimul lui. Nu a fost niciun accident”, a acuzat Fred Warmbier, tatăl tânărului.

Phenianul a negat întotdeauna că i-a aplicat rele tratamente lui Warmbier. Nord-coreenii susţin că tânărul s-a îmbolnăvit de botulism pe când se afla în închisoare, însă medici americani nu au găsit vreo urmă a bolii.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite