Consiliul de Afaceri Româno-American şi-a nominalizat propriul candidat la funcţia de ambasador al SUA la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Afaceri Româno-American (RABC) şi-a desemnat, după un proces de selecţie de şase luni, propriul candidat la funcţia de ambasador al Statelor Unite  în România. Este vorba despre Tiberius Vadan, expert în afacerile internaţionale şi dezvoltarea afacerilor globale, după cum se precizează într-un comunicat al acestei organizaţii non-profit, cu sediul principal la New York.

Potrivit RABC, organizaţie recunoscută de către Congresul Statelor Unite şi de către Departamentul de Stat, Tiberius Vadan „va fi primul candidat independent, propus de români la nivel mondial pentru o astfel de funcţie, cel mai înalt post diplomatic american din România“. 

Consiliul de Afaceri Româno-American a explicat, în comunicatul menţionat, contextul. „În prezent, funcţia de ambasador al SUA la Bucureşti este deţinută de domnul Hans Klemm, care îşi termină mandatul în luna august a acestui an, dacă acesta nu va fi prelungit. În cele din urmă, Tiberius Vadan va concura cu alţi candidaţi  pe care îi prezintă Departamentul de Stat pentru o astfel de funcţie si nu numai. Este vorba de propunerea politică (recomandarea Preşedintelui american) şi cea de numire a unui diplomat de carieră, rezervată personalului de la Departamentul de Stat, care promovează membrii acestei instituţii la postul şi rangul de ambasador. În 2016, 80% din nucleul de ambasadori SUA în lume era compus din apropiaţi ai preşedintelui Barak Obama, în timp ce 20% erau diplomaţi de carieră“, a precizat RABC.

Născut în România, la Deva, în 1973, Tiberius Vadan deţine un  MBA Harvard University şi este absolvent al Universităţii Georgetown din Washington D.C. şi Belmont din Nashville, Tennessee, a menţionat Consiliul de Afaceri Româno-American. 

În calitate de membru senior al RABC din 2015, acesta este activ în promovarea educaţiei copiilor si sprijină cu prioritate eforturile ONG-urilor româneşti pentru a coordona  educaţia minorilor defavorizaţi pe întreg teritoriul ţării, a adăugat RABC.

Pe locul doi în clasamentul pentru nominalizarea candidatului la funcţia de ambasador, proces ce a avut loc pe 11 ianuarie, s-a plasat Mike Chiriac Sr., membru senior al organizaţiei RABC şi al comunităţii româno-americane din Statele Unite.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite