Consilierul pentru securitate al lui Trump, Flynn, anchetat de armată pentru modul cum a gestionat informaţii secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul în retragere ales de Donald Trump să-i fie consilier pe teme de securitate naţională, Michael Flynn, este anchetat pentru că a împărtăşit informaţii clasificate unor militari străini în timp ce era comandantul serviciilor de informaţii militare în Afganistan, relatează The Associated Press.

Documente militare dezvăluite miercuri de ziarul The Washington Post şi obţinute de The Associated Press conchisd că unele informaţii secrete au fost împărtăşite din greşeală de  către Flynn, care "nu a făcut acest lucru cu bună ştiinţă".

Nicio măsură nu a fost luată împotriva lui Flynn, care era general-maior şi adjunct al şefului Statului Major pentru Informaţii în Războiul din Afganistan atunci când a fost efectuată ancheta, în perioada 2009-2010.

Ancheta - clasificată ca secretă - nu a găsit vreo probă cu privire la abateri sau prejudicierea securităţii naţionale.

Însă şeful Comandamentului Central american (CENTCOM) de la acea vreme a conchis că erau necesare eforturi în vederea "curăţării corespunzătoare" a informaţiilor oferite unor ofiţeri străini şi a adăugat că s-a acordat "o atenţie deosebită îndeplinirii misiunii într-o coaliţie, într-un mediu de luptă".

Documentele dezvăluite nu oferă detalii despre informaţiile secrete pe care le-a împărtăşit Flynn sau cui.

Însă ele subliniază complexitatea gestionării informaţiilor clasificate.

Aceste dezvăluiri apar în urma unei campanii electorale dure, în care Flynn şi Trump au atacat-o pe democrata Hillary Clinton tocmai pentru faptul că a folosit un server privat de e-mail pe când era secretar de Stat şi au acuzat-o că a creat un risc la adresa securităţii naţionale.

FBI a conchis că Clinton a transmis trei lanţuri de e-mailuri ce conţineau informaţii marcate drept clasificate în corpul e-mailurilor.

Departamentul de Stat a contestat faptul că două dintre aceste lanţuri ar fi conţinut material clasificat.

Clinton a spus că nu înţelegea că material marcat cu litera "c" care a trecut prin sistemul ei de comunicaţii personal însemna "confidenţial".

Flynn a atacat-o în mod regulat pe Clinton, în mod public, în campanie. El a spus la un moment dat că ea "nu ar fi trebuit să aibă o autorizaţie de securitate" din cauză că folosea un server privat. "Ea nu-şi asumă vreo responsabilitate şi ne-a pus ţara în pericol", a acuzat-o el.

Flynn are o experienţă vastă în domeniul informaţiilor clasificate şi a fost directorul Defense Intelligence Agency (DIA) în perioada 2012-2014.

El a fost director al Grupului de lucru operaţional pentru informaţii secrete în Afganistan până în iulie 2012, a fost comandantul celei de-a 111-a Brigăzi de Informaţii Militare în perioada iunie 2002-iunie 2004 şi directorul Comandamentului pentru Operaţiuni Speciale Comune în perioada iulie 2004-iunie 2007. Ulterior a fost directorul pentru Informaţii în cadrul Comandamentului Central american, până în iulie 2008.

The Washington Post şi alte publicaţii au mai scris anterior despre această anchetă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite