Congresmeni democraţi cer Deutsche Bank informaţii despre eventuale conturi extinzând astfel ancheta Trump-Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deutsche Bank

Democraţi din cadrul unei comisii a Camerei Reprezentanţilor au solicitat Deutsche Bank să furnizeze Congresului informaţii despre eventuale conturi care ar arăta legături între preşedintele Donald Trump şi Rusia, adăugând astfel o nouă dimensiune anchetei Trump-Rusia, relatează Reuters.

Democraţi din cadrul Comisiei pentru Servicii financiare a Camerei au anunţat miercuri că i-au trimis marţi o scrisoare CEO-ului Deutsche Bank John Cryan prin care-i cer detalii din evaluări interne, cu scopul de a stabili dacă împrumuturi pe care Trump le-a făcut pentru afacerea sa imobiliară au fost susţinute de Guvernul rus.

Congresemnii cer totodată informaţii despre un sistem de ”tranzacţionare în oglindă” care a permis ieşirea a zece miliarde de dolari din Rusia.

”Congresul nu ştie în continuare dacă împrumuturile acordate de Deutsche Bank preşedintelui Trump au fost garantate de Guvernul rus sau dacă au vreo legătură cu Rusia”, spun democraţii în această scrisoare.

”Este critic să furnizaţi acestei Comisiei informaţiile necesare, pentru ca să evalueze amploarea, constatările şi concluziile evaluărilor dumneavoastră interne”, subliniază ei.

Democraţii au cerut aceste documente băncii, însă nu o pot obliga să li le predea. Comisia are puterea să ceară documentele prin citaţie, însă este necesară o cooperare din partea republicanilor, majoritari în Comisie, în contextul în care deţin controlul asupra Camerei.

Niciun republican nu a semnat această scrisoare de solicitare de informaţii.

Citând dezvăluiri de presă, democraţii îndeamnă banca să predea orice documente legate de evaluări interne ale conturilor personale ale lui Trump la această bancă.

Ei au îndemnar totodată Deutsche Bank să recunoască în mod public faptul că a examinat atât sistemul ”tranzacţiilor în oglindă”, cât şi conturile lui Trump.

Tranzacţionarea în oglindă implică achiziţionarea de acţiuni, de exemplu în ruble, la Moscova, iar alte părţi implicate vând aceleaşi acţiuni imediat după aceea printr-o filială a băncii de la Londra.

De asemenea, ei îndeamnă banca să numească un auditor independent care să verifice rezultatele evaluărilor, subliniind că ar trebui să fie predate Congresului ”cât mai rapid posibil”.

Un purtător de cuvânt al Deutsche Bank, Renee Calabro, a refuzat să comenteze în legătură cu acest subiect.

Comisia adresează această solicitare băncii germane în contextul în care Trump este vizat într-un amplu scandal cu privire la anchete FBI şi ale Congresului cu privire la o implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi la o eventuală complicitate între Moscova şi echipa de campanie a lui Trump.

Moscova a negat aceste acuzaţii, iar Trump a negat orice complicitate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite