Congresmanii americani vor să treacă la moneda de un dolar, ca să economisească o groază de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În încercarea de a economisi miliarde de dolari, o parte dintre congresmanii americani au propus ca SUA să renunţe la tipărirea bancnotelor de un dolar, iar în schimb să producă mai multe monede. Aleşii americani şi-au motivat cererea spunând că monedele sunt mai rezistente, iar costurile lor de producţie sunt mai mici.

Dacă planul va fi pus în aplicare, SUA ar putea economisi în termen de 30 de ani 5,5 miliarde de dolari. Cum? Simplu! Costul de producţie al unei monede este de 30 de cenţi, însă acesta va fi pusă în circulaţie cu o valoare nominală de un dolar. Practic, la fiecare dolar „vândut”, guvernul federal american câştigă 70 de cenţi. Estimările au fost făcute de Biroul Financiar al Guvernului, ţinându-se cont că o monedă poate fi folosită în medie 30 de ani.

Totuşi, costul de producţie al unei bancnote este mai scăzut, de doar 5 cenţi, dar aceasta se deteriorează mult mai repede. Conform datelor furnizate de acelaşi birou, o bancnotă cu valoarea nominală de un dolar poate fi folosită în medie 4 ani şi jumătate.

Moneda de un dolar există încă din 1794, însă au existat perioade în care nu au fost bătuţi bani în ultimii 200 de ani. Moneda n-a fost niciodată prea populară, notează Digital Journal.

În luna ianuarie a acestui an, John McCain, fostul candidat la preşedinţia americană, şi senatorul Tom Harkin au propus în Congresul SUA oprirea producţiei de bancnote de un dolar şi înlocuirea acestora cu monede. „Prin promovarea monedei de un dolar se economisesc banii contribuabililor. E cea mai inteligentă investiţie pentru ţara noastră”, a declarat Harkin pentru „The Wall Street Journal”. „Aşa am putea să le arătăm contribuabililor americani că vorbim serios când spunem că vrem să reducem cheltuielile la Washington”, i-a ţinut isonul McCain.

Ideea celor doi senatori este susţinută şi de directorul Biroului Financiar al Guvernului, Lorelei St. James, care a consideră că „înlocuirea bancnotei cu o monedă ar putea să aducă reduceri semnificative de cheltuieli”.

St. James a dat exemplu zece ţări, printre care Canada şi Marea Britanie, care au făcut o asemenea înlocuire, în cazul valorilor mici ale banilor, în ciuda faptului că cetăţenii nu erau de acord.

Nici americanii nu sunt de acord cu înlocuirea bancnotei de un dolar. Un sondaj realizat de Fox arată că 74%

dintre americani sunt împotriva acestei iniţiative.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite