Cine se află în spatele mesajelor mişcării conspiraţioniste QAnon. Două echipe independente de experţi au descifrat amprentele stilistice ale autorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Două echipe de criminalişti lingvistici au descoperit independent amprentele stilistice a doi autori ai textelor misteriosului „Q”, un presupus insider din guvernul SUA cu acces la informaţii clasificate, relatează NJT.

„Deschide ochii. O mulţime de guvernaţi ai noştri îl venerează pe Satan”, este unul din primele mesaje ale lui Q pe un forum al internetului ascuns, postat în 2017. Mişcarea QAnon a prins amploare în timpul mandatului lui Donald Trump - potrivit tezei centrale a teoriei conspiraţiei răspândită mai întâi pe internetul ascuns apoi pe platformele mainstream, acesta duce o luptă în culise cu o cabală de pedofili înfiltraţi în guvern din statul paralel.

Cele două analize ale textelor criptice ale lui Q au fost realizate de un start-up suedez,  OrphAnalytics, respectiv doi lingvişti computaţionali francezi, ambele atingând un nivel de fidelitate comparabil şi ajungând independent la concluzia că primul autor este Paul Furber, 55 de ani, un dezvoltator sud-african de software fascinat de viaţa politică americană, urmat de Ron Watkins, operatorul forumului unde erau publicate mesajele lui Q şi candidat la Congresul SUA. Acesta se semnează în campania sa pentru alegerile primare cu numele său de pe forumurile QAnon, adică „CodeMonkeyZ”.

Cei doi neagă că ar fi autorii mesajelor lui Q, deşi, uneori, par a da de înţeles tocmai contrariul.

Experţi independenţi au analizat primele mesaje ale lui Q şi le-au comparat cu texte de pe Twitter ale altor autori, ceea ce le-a permis să extragă un stil de scriere personal.  

Lingviştii au folosit tehnica matematică a stilometriei care a presupus o analiză a recurenţei unor secvenţe de trei caractere şi o estimare a ratei de eroare în identificarea unor tipare.

Tehnicile au fost folosite de FBI şi analize computerizate similare au identificat-o pe scriitoarea J.K. Rowling ca autoarea unui roman sub pseudonim.

Echipele au folosit mai multe tipuri de analize pentru a deosebi stilurile a doi autori diferiţi: lingviştii suedezi au comparat mai multe texte inclusiv în privinţa vocabularului şi sintaxei, cei francezi au folosit inteligenţa artificială pentru a detecta tipare stilistice asemănător modului în care programele de recunoaştere facială stabilesc trăsăturile fizice unice.

Textele timpurii ale lui Q sunt mesaje scurte, afirmaţii obscure, conţin jargon militar şi întrebări socratice.

Experţii au folosit drept texte de control de acelaşi gen publicate de alţi autori pe Twitter.

Furber şi Watkins au colaborat o perioadă în transmiterea mesajelor, ca din 2018 Watkins să devină singurul autor. Adepţii QAnon au început să suspecteze destul de devreme că textele sunt semnate de unii din primii comentatori care au atras atenţia asupra lor şi celorlalţi.

Echipa suedeză a studiat şase potenţiali candidaţi, între care Faber şi Watkins, în timp ce lingviştii francezi au adăugat pentru comparaţie alţi şapte, între care susţinători ai mişcării apropiaţi de suspecţii principali şi apropiaţi de Donald Trump - Michael T. Flynn, fostul consilier în materie de securitate naţională al fostului preşedinte american, Roger Stone, fostul consultant politic, respectiv Dan Scavino, fostul adjunct al şefului de personal de la Casa Albă.

„La început textele erau scrise în principal de Faber. Apoi, pe parcursul lunilor următoare, tot mai multe texte au început să poarte semnătura lui Ron Watkins, până când textele lui Farber s-au rărit şi apoi au dispărut cu totul”, spune Florian Cafiero, de la Centrul Naţional Francez pentru Cercetare Ştiinţifică, unul din experţii din echipa franceză.

    

Furber a dezvăluit, într-un interviu pentru presa americană, că părinţii săi i-au insuflat pasiunea pentru politica americană. Aceştia au predat ştiinţe politice în Canada şi au călătorit peste tot în SUA.

Pasiunea sa a fost stârnită de asasinarea preşedintelui John F. Kennedy ca ulterior un site conţinând teorii despre sinuciderea lui Vincent Foster, consilier al lui Bill Clinton, să-i stârnească interesul pentru decese misterioase atribuite unor comploturi organizate de administraţia prezidenţială.

Stilul mesajelor s-a schimbat după nici un an - Faber a fost cel care a formulat primele slogane şi miturile centrale din jurul mişcării QAnon, care, ulterior, au ajuns şi pe platformele de mainstream. Textele iniţiale atribuite de ambele studii lui Faber erau presărate de întrebări socratice, în timp ce postările ulterioare aveau un stil enunţiativ cu multe semne de exclamare şi cuvinte scrise cu litere mari.

Mesajele s-au mutat pe un forum moderat de Ron Watkins şi aparţinând tatălui său, Jim, un fost mecanic al forţelor aeriene americane devenit om de afaceri. Prin anul 2016, perioada alegerilor americane, Jim a creat un site pro-Trump care propaga teorii ale conspiraţiei.

Schimbarea stilului de mesaje, la începutul anului 2018, coincide cu mutarea forumului pe platforma administrată de Ron, dar şi cu momentul în care Furber a început să se plângă că vocea lui Q a început să fie „deturnată”, stare de fapt la care colaboratorul său ar fi fost complice.

„Când QAnon a început să aibă succes, unul din ei a preluat controlul”, spune Claude-Alain Roten, membru al echipei suedeze.

Q a devenit complet tăcut în decembrie 2020.

În cadrul unui interviu, Faber şi-a exprimat convingerea că QAnon a fost o operaţiune care a ajuns la sfârşit şi că în spatele acesteia se află într-adevăr un om din interiorul guvernului al cărui scop este „să deschidă ochii oamenilor la războiul secret de proporţii dus împotriva acestei cabale”. El a precizat că „următorul stadiu urmează să vină”.

Într-un jurnal de memorii despre mişcarea QAnon postat online, Faber scrie că mesajele lui Q validează teorii ale conspiraţiei la care el însuşi aderă de ani de zile şi în care se fac legături între cei doi Clinton, George Soros, Rothchlid şi Illuminati.

„Ca nişte copii duşi de mână la atelierul de lucru al tatălui pentru prima dată ne-a fost oferită o privire în culisele lumii meschine şi corupte a geopoliticii”, scrie Faber.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite