CIA: Gruparea jihadistă Statul Islamic numără între 20.000 şi 31.500 de combatanţi în Irak şi Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea jihadistă Stat Islamic numără „între 20.000 şi 31.500” de combatanţi în rândurile sale în Siria şi Irak, potrivit unei noi estimări a Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din Statele Unite, un motiv de îngrijorare pentru statele care luptă împotrivă terorismului dat fiind că anterior era avansat numărul de 10.000 de jihadişti, relatează Associated Press (AP).

„CIA estimează că Statul Islamic numără între 20.000 şi 31.500 de combatanţi în Irak şi Siria, bazându-se pe un nou studiu efectuat din toate sursele de informaţii disponibile, în perioada mai-august”, a afirmat un purtător de cuvânt al agenţiei,Ryan Trapani.

Potrivit serviciului de infirmaţii american, cel mai probabil creştere are loc în urma „unei recrutări intense a jihadiştilor începând din iunie, după mai multe victorii pe teren şi proclamarea unui califat”, susţine acelaşi reprezentant al CIA.

În urmă cu aproape o săptămână Pentagonul a anunţat că în jur de 100 de americani luptă în Siria, însă nu a fost precizat şi faptul că nu erau ştiute până la acel moment grupările exacte în care activează.

În cursul zilei de miercuri, liderul de la Casa Albă, Barack Obama, a declarat că ţara sa este pregătită să lanseze atacuri aeriene în Siria împotriva grupării Stat Islamic şi a anunţat că forţele americane vor extinde raidurile pe care le efectuează împotriva jihadiştilor din Irak.

„Nu voi ezita să acţionez împotriva Statului Islamic în Siria, precum şi în Irak”, a afirmat Obama, într-un discurs ţinut la Washington. Liderul american a subliniat că obiectivul SUA este acela de „a slăbi” şi de „a învinge Statul Islamic”.

Efectuarea de lovituri aeriene americane împotriva Statului Islamic in Siria, fără un mandat din partea ONU, ar constitui o „încălcare grosolană” a dreptului internaţional, a apreciat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexander Lukashevich.

Tot joi, zece ţări arabe au acceptat  să se implice în mod activ alături de Statele Unite în lupta împotriva extremiştilor din cadrul Statului Islamic în Irak şi Siria, potrivit unui comunicat publicat la încheierea unei reuniuni la Jeddah, Arabia Saudită. La întâlnirea din statul arab a fost în prezent şi secretarul de Stat american, John Kerry.

Arabia Saudită, Bahreinul, Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, Qatarul, Omanul, Egiptul, Irakul, Iordania, Libanul şi SUA sunt statele care  „şi-au declarat angajamentul comun de a fi uniţi împotriva ameninţării pe care o reprezintă pentru regiune şi lume terorismul, sub toate formele sale, inclusiv gruparea Statul Islamic (SI)”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite