Ce a mărturisit în instanță bărbatul care l-a atacat pe soțul lui Nancy Pelosi. Teorii ale conspirației legate de asalt

0
Publicat:

Bărbatul care a pătruns săptămâna trecută în casa președintei Camerei Reprezentanților din SUA și l-a atacat cu un ciocan pe soțul acesteia avea intenția să o răpească pe Nancy Pelosi, potrivit procurilor.

Paul Pelosi a fost rănit grav la cap în urma atacului FOTO Profimedia
Paul Pelosi a fost rănit grav la cap în urma atacului FOTO Profimedia

David DePape, 42 de ani, a dezvăluit poliției că intenționa să confrunte și alți oficiali și politicieni de rang înalt pe care îi considera inamici ai poporului, relatează NYT. Unele voci conservatoare radicale, inclusiv Donald Trump, au pus însă la îndoială că atacatorul a vizat-o pe Nancy Pelosi.

Bărbatul a pătruns în locuința soților Pelosi din San Francisco având asupra sa un ciocan, o frânghie și bandă adezivă, mărturisind în instanță că planul său era să o răpească pe Nancy Pelosi, să o interogheze și să-i zdrobească genunchii dacă ar fi mințit.

David DePape, inculpat pentru mai multe capete de acuzare, între care tentativă de omor, a pledat nevinovat. Paul Pelosi, 82 de ani, care dormea în timp ce atacatorul a pătruns în casă, a reușit să sune la poliție.

Potrivit declarațiilor procurorilor, suspectul a avut un dialog cu Paul Pelosi care i-a explicat că soția lui nu este acasă și nu se va întoarce.

Bărbatul i-a spus dat drept motiv al interesului lui faptul că este Nancy Pelosi este a doua în succesiunea la președinție și că „trebuie să-i scoatem pe toți”.

Suspectul a declarat ulterior poliției din proprie inițiativă că s-a aflat într-o misiune suicidară, după ce probabil fusese surprins de camerele de supraveghere și înregistrat în apelul la 911. Paul Pelosi a lăsat apelul pe speaker în timp ce a încercat să îl calmeze pe atacator.

Potrivit declarației procurorilor intenția evidentă a bărbatului a fost să o răpească și să o „rănească grav” pe președinta Camerei Reprezentaților.

La sosirea polițiștilor David DePape a spus că s-a săturat de nivelul de minciună de la Washington și că a venit să poarte o „mică discuție cu soția lui”.

Persoane care l-au cunoscut pe suspect au povestit că acesta era un bărbat timid cu un stil de viață hippie care a apoi a rămas fără adăpost.

Ultimul său angajator a spus că i-a dat de muncă la magazinul lui de mobilă după ce l-a întâlnit în preajma magazinului său, căutând de lucru. Se întâmpla în urmă cu câțiva ani și s-a dovedit un angajat bun la început ca apoi să fie tot mai puțin concentrat la lucru și să-și petreacă timpul online pe grupuri destinate teoriilor politice ale conspirației.

„Dacă îl făceai să vorbească despre politică, nu se mai putea discuta cu el. Pentru că el chiar credea în toată chestia cu MAGA, "Pizzagate", alegerile furate - știți, tot pachetul", a spus angajatorul său.

DePape este originar din British Columbia, Canada, și s-a mutat în California în urmă cu aproximativ două decenii.

Din 2002 până în 2009, DePape a fost înregistrat în comitatul San Francisco și s-a declarat afiliat la Partidul Verde, conform înregistrărilor din comitat care arată că a votat o singură dată, în 2002.

Sâmbătă, F.B.I. a făcut o razie în garajul casei sale și a confiscat două ciocane, o sabie și o pereche de mănuși.

Pe măsură ce a petrecut mai mult timp pe computerul său în ultimele luni, DePape pare să fi produs o arhivă voluminoasă a înclinațiilor sale politice - vociferând despre faptul că alegerile din 2020 au fost furate, părând să nege gazarea evreilor la Auschwitz și susținând că profesorii de școală pregătesc copiii pentru a deveni transsexuali. Blogul lui DePape a fost înregistrat la adresa din Richmond, unde acesta locuia.

Avocatul din oficiu al bărbatului a spus că probabil apărarea se va axa pe "vulnerabilitatea" clientului la dezinformări și teorii ale conspirației.

Paul Pelosi rămâne la terapie intensivă după ce a fost operat vineri, potrivit unei persoane familiarizate cu situația. Într-o declarație de luni, Nancy Pelosi a spus că soțul ei "face progrese constante în ceea ce va fi un proces de recuperare de lungă durată".

Teorii ale conspirației legate de atac

Atacul asupra soțului lui Pelosi a dat naștere unor reacții de scepticism din partea conservatorilor cu viziuni radicale de dreapta, inclusiv din partea fostului președinte american Donald Trump. Acesta a comentat că este o situație „tristă” dar că unele detalii, precum faptul că un geam părea a fi fost spart din interior, ar ridica unele suspiciuni că atacatorul a intrat prin efracție.

Totul este o nebunie, asta și dacă există măcar un pic de adevăr în ceea ce se spune. Fereastra a fost spartă și a fost ciudat că polițiștii au stat acolo practic din momentul în care totul a avut loc. Așa că va trebui să explici asta publicului tău, inclusiv mie”, a comentat Trump.

Dinesh D'Souza, agitatorul conservator și realizatorul documentarului discreditat pe scară largă despre alegerile din 2020 "2000 Mules", a pus la îndoială în mod repetat pe Twitter faptele din acest caz și a spus că el crede, fără a aduce dovezi, că suspectul era un "partener sexual sau o prostituată de sex masculin". Miliardarul Elon Musk a distribuit, de asemenea, un link despre atac, care a fost șters între timp, susținând că "există o mică posibilitate ca această poveste să fie mai mult decât pare".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite