Casa Albă oferă un sprijin prundent noilor proiecte de asistență pentru Ucraina și Israel

0
Publicat:

Noile proiecte de asistență americană pentru Ucraina şi Israel, anunţate de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a reacţionat marţi Casa Albă, deşi cu prudenţă, scrie AFP, notează AGERPRES.

John Kirby FOTO: EPA-EFE
John Kirby FOTO: EPA-EFE

„S-ar părea că, la prima vedere, propunerea preşedintelui Camerei ne va ajuta să livrăm într-adevăr ajutor Ucrainei şi Israelului”, a spus purtătorul de cuvânt al executivului american John Kirby.

„Câteva detalii în plus” vor fi, totuşi, necesare pentru ca preşedintele Joe Biden să aleagă pentru sau împotriva acestor texte, a transmis presei purtătorul de cuvânt în avionul prezidenţial în drum spre o vizită de campanie în Pennsylvania.

Președintele republican al Camerei Reprentanților, Mike Johnson, a spus că va supune la vot săptămâna aceasta patru texte separate: unul pentru a susține Ucraina, unul pentru Israel, al treilea pentru „întărirea aliaților noștri regiunea Indo-Pacific” și ultimul pentru a „adopta măsuri suplimentare pentru contracararea adversarilor noștri și consolidarea securității naționale”.

Un ajutor de 60 de miliarde de dolari în asistenţă militară şi economică pentru Ucraina a fost adoptat de Senatul american, cu majoritate democrată, în februarie. Dar republicanii din Camera Reprezentanţilor au refuzat să examineze textul, printre altele, din cauza unui diferend pe problema imigraţiei.

Noul set de propuneri anunţat luni, dacă va fi adoptat de Camera cu majoritate republicană, va fi apoi studiat de Senat cu majoritate democrată, înainte de a ajunge eventual pe biroul președintelui Biden pentru ca acesta să promulgă textele.

Preşedintele democrat a discutat cu „speakerul” Mike Johnson şi a insistat pe lângă acesta din urmă despre „necesitatea de a avansa săptămâna în curs în Cameră” asupra acestui dosar din cauza urgenţei situaţiei, a mai declarat John Kirby.

Ucraina duce o lipsă cruntă de muniţie în războiul împotriva Rusiei, iar creditele americane sunt epuizate. Israelul, la rândul său, s-a confruntat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu un atac dur și fără precedent al Iranului, în contextual unor tensiuni regionale foarte ridicate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite