Armata rusă a înlocuit pierderile pe câmpul de luptă din Ucraina „mult mai repede” decât așteptat, avertizează un general american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul Christopher Cavoli, comandantul Suprem al Forțelor Întrunite ale NATO în Europa, avertizează Congresul că Rusia și-a înlocuit pierderile grele suferite pe câmpul de luptă din Ucraina și a făcut-o mai repede decât se anticipase, relatează Politico.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Cavoli a pledat joi pentru deblocarea ajutorului american pentru Ucraina, spunând senatorilor că Kievul „ar putea pierde” războiul cu Rusia fără asistență suplimentară din partea SUA.

„Mesajul general pe care vi-l supun atenției este că [armata Rusiei] a revenit la ceea ce era înainte”, a spus Cavoli Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului. „Au unele lacune care au fost generate de acest război, dar capacitatea lor generală este încă foarte semnificativă și intenționează să o mărească și mai mult.”

Într-o declarație scrisă, Cavoli a tras, de asemenea, un semnal de alarmă și în privința faptului că armata Rusiei are un număr chiar mai mare de soldați decât atunci când și-a lansat invazia pe scară largă, în februarie 2022. Moscova și-a sporit, totodată, efectivele din prima linie, de la 360.000 la 470.000 de soldați, a menționat el.

„Rusia reconstituie această forță mult mai repede decât sugerau estimările noastre inițiale”, a scris Cavoli. „Armata este acum mai mare – cu 15 la sută – decât la momentul invadării Ucrainei”, a subliniat el.

Generalul de patru stele le-a spus mai senatorilor americani că Rusia și-a reînnoit și stocul de tancuri, după ce a înregistrat pierderi grele, iar acum operează la fel de multe ca la începutul războiului.

Mărturia lui Cavoli este cel mai recent avertisment cu privire la situația de pe câmpul de luptă din Ucraina și capacitatea militară a Rusiei, notează Politico.

Acesta vine în contextul în care crește presiunea asupra legiuitorilor americani de a aproba ajutorul de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, blocat de luni de zile în Congres. Camera ar putea acționa în curând în privința acestui proiect, la două luni după ce Senatul a aprobat pachetul întreg de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan.

Cavoli a avertizat că Ucraina este încă „aproape în întregime dependentă” de sprijinul extern pentru a se proteja de Rusia, și în special de SUA pentru obuzele de artilerie și interceptoarele de apărare aeriană. Dacă asistența nu va fi reluată în curând, a spus el, balanța se va înclina în favoarea Rusiei care, dacă ar învinge în Ucraina, ar amenința probabil alte țări din Europa de Est.

„Gravitatea acestui moment nu poate fi supraevaluată. Dacă nu vom continua să sprijinim Ucraina, Ucraina ar putea pierde", a avertizat Cavoli.

„Dacă Ucraina eșuează în această luptă, cred că problemele vor radia spre exterior, începând cu Europa. Deci va exista posibilitatea - probabilitatea - ca Rusia să continue comportamentul agresiv. Cu siguranță vor fi încurajați. Cu siguranță construiesc o armată care va fi capabilă de asta”, a subliniat el.

Cavoli a lansat avertismente similare cu o zi mai devreme în fața Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei. Trupele ucrainene, a spus Cavoli, sunt depășite în proporție de 5 la 1 în timp ce Kievul este nevoit să raționalizeze obuzele de artilerie. Această disparitate s-ar dubla la 10 la 1 „în câteva săptămâni”, a prezis el.

„Dacă o parte poate trage, iar cealaltă nu poate răspunde, partea care nu poate riposta va pierde”, a spus Cavoli congresmenilor americani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite