California amână legea care permite aplicarea terapiilor de schimbare a orientării sexuale minorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terapiile de conversie ar putea fi aplicate şi la minori dacă legea ar trece FOTO Shutterstock
Terapiile de conversie ar putea fi aplicate şi la minori dacă legea ar trece FOTO Shutterstock

Legea privind aprobarea tratamentelor de conversie pentru homosexualii din California a fost amânată de către un tribunal şi nu va  mai intra în vigoare de pe 1 ianuarie. Între timp, controversele sunt din ce în ce mai aprinse.

Legea ar fi intrat în vigoare pe 1 ianuarie anul viitor, dar acum legea urmează să mai fie dezbătută până când va fi argumentată mai bine de către iniţiatorii ei.

Terapia de conversie a fost dezbătută intens în ultima perioadă în toată ţara, deşi legea urma să intre în vigoare doar în California, fiind prima de acest fel din istoria Statelor Unite ale Americii. Unii psihologi au insistat că acest tip de terapie este periculos şi pur şi simplu nu va funcţiona.

„Până acum nu există nicio cercetare ştiinţifică respectabilă care să spună că terapia de schimbare a orientării sexuale, uneori numită terapie de conversie sau reparatorie, este sigură şi eficace“, a scris Asociaţia Psihologilor Americani pe site-ul său.

De asemenea, Asociaţia a adăugat „Mai mult, promovarea terapiei de schimbare va întări stereotipurile şi va contribui la un climat negativ pentru lesbiene, gay sau persoane bisexuale“.

Pe de altă parte, David Pickup, un reprezentant al Asociaţiei Naţionale pentru Cercetare şi Terapie în privinţa homosexualităţii a declarat că teoria este validă şi ar trebui folosită.

Studii pseudoştiinţifice

Un judecător din Sacramento, care a judecat alt caz de acest fel, a spus că şansele ca legea să fie blocate sunt mari, pe motiv că încalcă drepturile constituţionale în privinţa libertăţii de conştiinţă şi de exprimare.

Lupta este intensă şi vine mai ales pe filiera creştinilor radicali. Studiile au început să apară din 2001. Robert Spitzer, în studiul său „Pot bărbaţii gay şi lesbienele să-şi schimbe orientarea sexuală? a scris că o astfel de terapie, realizată cu ajutorul unor pastori care au fost homosexuali şi a unor consilieri psihologici a fost eficientă în cazul a 66% din bărbaţi şi 44% din femei. Cu toate acestea, studiile lui Spitzer au fost criticate pentru că nu ia în calcul dreptul la exprimare al homosexualilor.

Bărbatul a recunoscut măcar că studiul a fost realizat cu persoane foarte religioase, care au dorit să-şi schimbe sexualitatea datorită religiei lor şi credinţei în Dumnezeu, fiind puşi în faţa unui asemenea conflict. Anul acesta, Spitzer a recunoscut că a greşit şi că nu există dovezi în studiul său, cerându-şi scuze în faţa comunităţii gay.  

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite