Blinken şi-a amânat deplasarea la Beijing după detectarea unui balon chinez deasupra SUA FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a decis să îşi amâne deplasarea prevăzută în acest weekend la Beijing din cauza tensiunilor provocate de detectarea unui balon spion chinez deasupra teritoriului Statelor Unite, a indicat vineri un responsabil american de rang înalt din Departamentul de Stat, potrivit agenţiilor Reuters şi France Presse, preluate de Agerpres.

Un balon chinez a fost observat deasupra Montana FOTO Twitter
Un balon chinez a fost observat deasupra Montana FOTO Twitter

China şi-a exprimat puţin mai devreme regretul pentru incident, precizând că 'dirijabilul este din China şi este de natură civilă, utilizat pentru cercetări meteorologice şi alte cercetări ştiinţifice. Din cauza influenţei curenţilor de aer vestici şi a capabilităţii sale de control limitate, dirijabilul a deviat de la cursul intenţionat'.

'Am luat notă de declaraţia de regret a RPC (Republicii Populare Chineze), dar prezenţa acestui balon în spaţiul nostru aerian este o clară încălcare a suveranităţii noastre, ca şi a dreptului internaţional, şi este inacceptabil că acest lucru s-a întâmplat', le-a declarat responsabilul din Departamentul de Stat reporterilor.

'După consultări cu partenerii noştri inter-agenţii, precum şi cu Congresul, am concluzionat că în acest moment nu sunt întrunite condiţiile pentru ca secretarul Blinken să se deplaseze în China', a precizat el.

Vizita lui Blinken, prevăzută pentru duminică şi luni, a fost aşadar 'amânată' şi va fi reprogramată când 'vor fi întrunite condiţiile', a adăugat oficialul, declarându-se 'încrezător' în capacitatea Statelor Unite de a menţine dialogul cu Beijingul.

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri