Politico: Blinken va vizita Beijingul pe 5-6 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american se va întâlni cu ministrul chinez de externe Qin Gang, a informat ziarul.

Anthony Blinken. Foto: EPA-EFE
Anthony Blinken. Foto: EPA-EFE

Secretarul de stat Anthony Blinken va vizita Beijingul în perioada 5-6 februarie și se va întâlni cu ministrul chinez de externe Qin Gang în timpul vizitei, a scris luni de ziarul Politico, citând sursele sale. Potrivit acestora, șeful Departamentului de Stat va discuta în China despre conflictul din Ucraina, arsenalul nuclear al Beijingului, lupta comună împotriva traficului de droguri, precum și posibila întoarcere a americanilor deținuți în China, în patria lor. Este de așteptat ca șeful departamentului de politică externă, la discuții, să ridice problema restabilirii contactelor în sfera militară, înghețate după vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan în august anul trecut, care deținea la acea vreme funcția de speaker (/președinte) al Camerei Reprezentanților.

Departamentul de Stat și Ambasada Chinei la Washington nu au confirmat informațiile despre călătoria șefului diplomației americane în China. 

Președintele chinez Xi Jinping și președintele SUA Joe Biden au convenit în cadrul summitului G20 din Indonezia din noiembrie, că Blinken va vizita China la începutul anului 2023.

Wall Street Journal a scris luni că secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, se va întâlni cu vicepremierul chinez Liu He, miercuri la Zurich, Elveția. Ziarul a menționat că înalți oficiali americani și chinezi și-au reluat consultările abia recent, după criza care a apărut din cauza vizitei lui Pelosi. 

Yellen are în vedere o călătorie în China după vizita lui Blinken în țara est-asiatică, a informat presa. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite