Blinken: Rusia trebuie să permită acces consular imediat la jurnalistul Evan Gershkovich, aflat în detenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii serviciilor consulare ale SUA nu au primit acces la jurnalistul Evan Gershkovich, aflat în detenţie în Rusia şi acuzat de Moscova de spionaj, a afirmat sâmbătă secretarul de stat american Antony Blinken, care a subliniat că acest acces trebuie acordat ''acum'', transmite Reuters.

Antony Blinken FOTO: EPA EFE
Antony Blinken FOTO: EPA EFE

Blinken a făcut declaraţia respectivă la Hanoi, unde se află într-o vizită, relatează Agerpres.

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunţat la 30 martie că l-a arestat pe cetăţeanul american Evan Gershkovich, corespondentul la Moscova al publicaţiei Wall Street Journal, în timp ce relata din oraşul Ekaterinburg. Întregul dosar este clasificat drept secret.

Rusia l-a acuzat pe jurnalist de spionaj şi l-a plasat în detenţie în celebra închisoare Lefortovo din Moscova.

În urmă cu câteva zile, Washingtonul a anunţat că în cazul Evan Gershkovich este vorba despre ''detenţie arbitrară'', ceea ce înseamnă că în SUA dosarul este transferat de la Biroul de afaceri consulare al Departamentului de Stat al SUA către Biroul emisarului special pentru problemele ostaticilor. Această încadrare îi permite guvernului american să aloce resurse suplimentare pentru obţinerea eliberării lui Gershkovich.

În mandatul administraţiei Biden au fost puşi în libertate cel puţin 25 de cetăţeni americani ce se aflau în ''detenţie arbitrară''. Alţi peste 30 de cetăţeni americani din această categorie încă se află în străinătate.

SUAPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite