Biden poate răsufla uşurat. Congresul a adoptat proiectul de lege pentru a preveni închiderea parţială a guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Cu doar câteva ore rămase la dispoziţie, Congresul a adoptat legislaţia care ar evita o închidere parţială federală şi ar menţine guvernul finanţat până pe 3 decembrie şi a trimis proiectul de lege preşedintelui Joe Biden.

Voturile Senatului şi apoi ale Camerei vor contribui la evitarea unei crize, însă amână o alta: riscul ca Statele Unite să nu-şi mai onoreze plăţile, începând de la 18 octombrie, în cazul în care plafonul datoriei nu este suspendat până atunci.

Camera Reprezentanţilor a aprobat măsura de finanţare pe termen scurt printr-un vot de 254-175 la scurt timp după aprobarea Senatului, într-un vot de 65-35. O mare majoritate a republicanilor din ambele camere au votat împotriva ei. Legislaţia era necesară pentru a menţine guvernul în funcţiune odată cu încheierea anuuil bugetar curent încheiat la miezul acestei nopţi. Aprobarea oferă parlamentarilor mai mult timp pentru a elabora măsurile de cheltuieli care vor finanţa agenţiile federale şi programele pe care le administrează.

Totuşi, rămâne disputa cu privire la modul de ridicare a plafonului de împrumut al guvernului, înainte ca Statele Unite să rişte o insuficienţă potenţial catastrofală. O intrare în incapacitate de plată (default) a primei puteri mondiale, fără precedent, ar provoca un cataclism financiar mondial.

Conştienţi de acest pericol, republicanii şi democraţii nu se pun însă de acord asupra felului în care să-l evite.

Într-un Congres profund divizat, subiectul a devenit extrem de politizat, din cauză că opoziţia a legat datoria de un plan al lui Joe Biden, care prevede fonduri în valoare de 3.500 de miliarde de dolari în vederea unei reformări în profunzime a ţesutului social al Statelor Unite şi investiţii masive în cadrul luptei împotriva modificărilor climatice.

Republicanii refuză să participe la orice măsură care ar conduce la o ridicare a plafonului datoriei. Ei dispun de o minoritate de blocaj în Senat şi i-au împiedicat, săptămâna aceasta, pe democraţi să-l suspende până în decembrie 2022. Aceştia îi îndeamnă pe democraţi să recurgă la o manevră care le-ar permite să-l aprobe doar cu o majoritate mică. Însă această cale laborioasă necesită timp.

Democraţii consideră că este ”prea riscant”, în contextul în care congresmenii au la dispoziţie trei săptămâni până la un default suveran.Ei subliniază că numai o infimă parte a acestei datorii a fost acumulată în mandatul lui Joe Biden, care s-a instalat la Casa Albă în ianuarie, şi-i îndeamnă pe republicani să coopereze.

SUA nu a întârziat niciodată cu plata datoriilor în epoca modernă şi, istoric, ambele partide au votat pentru ridicarea plafonului. Democraţii s-au alăturat majorităţii Senatului Republican în acest sens de trei ori în timpul preşedinţiei lui Donald Trump. De această dată, democraţii au vrut să aibă grijă de ambele priorităţi într-un singur proiect de lege, dar republicanii din Senat au blocat acest efort.

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri