Biden cere curţii Curţii Supreme a SUA să pună capăt controversatei politici anti-imigraţie a lui Trump

0
0
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Administraţia lui Joe Biden a cerut Curţii Supreme să intervină pentru a pune capăt unei contestate politici a imigraţiei, moştenită de la Donald Trump, care constă în expulzarea solicitanţilor de azil în Mexic pe timpul examinării dosarului, relatează AFP.

Guvernul preşedintelui democrat a sesizat miercuri Înalta Curte, majoritar conservatoare, pentru ca aceasta să examineze o hotărâre a unei Curţi de Apel care a dispus, luna aceasta, menţinerea programului „Remain in Mexico”, implementat în 2019 de către administraţia republicană precedentă, potrivit unor documente judiciare consultate joi de AFP.

La instalarea sa la Casa Albă, în ianuarie 2021, Joe Biden a început rapid să destructureze această politică controversată, însă un tribunal din Texas a cerut, în august, restabilirea acesteia. Statele Unite au reactivat parţial această politică, în acord cu Mexicul, însă au contestat hotărârea la o Curte de Apel federală, fără să obţină câştig de cauză.

Acest program „expune migranţii unor riscuri inacceptabile” şi „dăunează eforturilor depuse de Executiv în gestionarea imigraţiei regionale”, se arată în textul depus la Curtea Supremă.

Cel puţin 70.000 de solicitanţi de azil, majoritatea originari din America Centrală, au fost trimişi în Mexic în perioada ianuarie 2019-decembrie 2020 în cadrul acestui program, care a condus la o criză umanitară de partea mexicană a frontierei, exacerbată de pandemia COVID-19, potrivit organizaţiei American Immigration Council (AIC).

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri