Biden a promis că va opri furnizarea de arme Israelului dacă va intra în Rafah

0
Publicat:

Președintele SUA a mai menționat că, în opinia sa, acțiunile statului evreu în această localitate nu au „depășit încă linia roșie”.

Bombardament la Rafah. Foto: Profimedia
Bombardament la Rafah. Foto: Profimedia

Statele Unite vor opri furnizarea de arme Israelului dacă armata israeliană va lansa o operațiune în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, adeclarat președintele american Joe Biden într-un interviu pentru CNN .

Am clarificat că, dacă intră în Rafah – nu au intrat încă în Rafah – dacă intră în Rafah, nu voi furniza arme”, a spus Biden.

Vom continua să asigurăm securitatea Israelului din punctul de vedere al [sistemului antirachetă] Iron Dome <...> Nu vom furniza arme și obuze de artilerie”, a menționat el.

El a mai adăugat că, în opinia sa, Israelul nu a trecut încă linia roșie în conflictul din Gaza și nu a lansat o operațiune la Rafah.

Liderul american a spus că acțiunile statului evreu din Rafah „nu au depășit o linie roșie”, chiar dacă acele acțiuni au provocat tensiuni în regiune. "Nu au intrat în zone populate. Ceea ce au făcut este chiar la graniță", a spus el. „Le-am spus lui Bibi [prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu] și Cabinetului de Război că nu vor avea sprijinul nostru dacă atacă efectiv aceste centre de populație”, a spus Biden.

După cum notează postul TV, astfel de declarații ale președintelui SUA reprezintă un „punct de cotitură” în conflictul din Gaza.

Anterior, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Washingtonul analizează unele tipuri de asistență militară pe termen scurt pentru Israel în legătură cu situația din jurul orașului palestinian Rafah.

Pe 7 mai, ziarul Politico a scris, citând surse, că Statele Unite, prin amânarea aprovizionării cu bombe de precizie, urmăresc să trimită un semnal politic Israelului. Potrivit acesteia, democratul Biden este sub presiunea membrilor partidului care cer să pună condiții Israelului înainte de a trimite arme. 

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite